NEZAMISLIV SCENARIJ

U Katru bez alkohola i polugolih navijačica?

03.12.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine, no premda će to prvenstvo biti tek za 12 godina već sad se mediji pitaju kakvo će to biti natjecanje na kojem zbog vjerskih pravila neće biti alkohola i polugolih žena na tribinama

Ne prestaju kritike i negativni komentari na račun Međunarodne nogometne federacije (Fifa) koja je domaćinstvo svjetskog prvenstva 2022. godine dodijelila Kataru. Većina analitičara slaže se kako su pobijedili 'interesi, moć, nafta i novac', a ne sportski razlozi ili interes navijača.

Tako većina analitičara smatra kako bi jedan od velikih problema u organizaciji World Cupa mogli biti strogi zakoni vezani uz konzumaciju alkohola, ali i ćudoređe. U većinskoj muslimanskoj zemlji alkohol je strogo zabranjen, poslužuje se samo u hotelima, a javna konzumacija je potpuno zabranjena. Postavlja se i pitanje seksi navijačica koje smo viđali na tribinama prijašnjih svjetskih prvenstava. U Kataru je na plažama skidanje odjeće dozvoljeno, međutim na stadionima još nije.

'Što se tiče raspoloženja navijača, očekuje nas dosadni Mundijal. Što nam donosi prvi pustinjski SP? Prije svega, paklene vrućine! Ljeti je temperatura tamo viša od 40 Celzijevih stupnjeva. Šeici će izgraditi klimatizirane stadione, ali oko njih, a i na samom terenu, vrućina će vjerojatno biti neizdrživa', piše njemački Bild.

Larissa Riquelme 'u akciji'


Međutim, kako je omiljeno navijačko piće na svjetskim prvenstvima pivo, a jedan od najvećih Fifinih sponzora na World Cupu jedan od proizvođača pive, domaćini su odlučili 'zažmiriti'. Tako će tijekom SP-a biti dozvoljena konzumacija i prodaja alkohola u posebnim navijačkim zonama. 'Alkohol će biti dozvoljen na posebnim mjestima usprkos muslimanskim zakonima', potvrdio je predsjednik Organizacijskog odbora Mohamed bin Hamad bin Khalifa al-Thani.

Prosječna temperatura u ovoj državi na Arapskom poluotoku u jugozapadnoj Aziji koja ima 1.7 milijuna stanovnika, tijekom lipnja i srpnja je 40.2 stupnjeva Celzijusa, no tijekom dana temperature se dižu skoro do 50 stupnjeva Celzijusa.

'Seksi navijačicama kakve smo viđali po tribinama i na ulicama na prijašnjim svjetskim prvenstvima u Kataru će doći kraj, a bez njih je svaki SP nezamisliv', piše Bild.