EUROPSKA LIGA

Još šest klubova sanja prolazak dalje

03.12.2010 u 10:26

Bionic
Reading

Uoči posljednjeg kola natjecanja po skupinama Europske lige poznato je 18 klubova koji su izborili 'europsko proljeće', dok je šest viza još uvijek bez vlasnika. Preostalih osam mjesta u ždrijebu 16-ine finala popunit će trećeplasirani klubovi iz skupina Lige prvaka.

U četvrtak su drugi krug Europske lige izborili Villarreal, Dynamo Kijev, Sparta Prag, PSG, Liverpool i Bešiktaš, dok su ranije prolaz izborili BATE Borisov, moskovski CSKA, Zenit, Stuttgart, Young Boys, PSV Eindhoven, Metalist Harkov, Porto, Manchester City, Lech Poznan, Bayer Leverkusen i Sporting. Od hrvatskih predstavnika Dinamo im veliku priliku 'prezimiti', dok je Hajduk ispao.

U skupini A sve je jasno. Manchester City i Lech idu dalje, dok su se Juventus i Salzburg oprostili od Europe.

U skupini B Bayer leverkusen je osigurao prvo mjesto, dok se za 'dvojku' bore Aris i branitelj naslova Atletico Madrid. Grci u zadnjem kolu kod kuće dočekuju otpisani Rosenborg i pobjeda ih vodi dalje bez obzira na ishod utakmice Atletica i Bayera.

U skupini C Sporting je potvrdio prvu poziciju, a za drugo mjesto se bore Gent i Lille. Upravo će ova dva kluba u međusobnom susretu u Francuskoj odlučiti tko ide dalje. Gent je u prednosti jer ima dva boda više. Levski nema izgleda za prolaz.

U skupini D Villarreal je osigurao plasman u 16-inu finala, dok će Dinamo u Zagrebu loviti bilo kakvu pobjedu protiv AEK-a za plasman u 'europsko proljeće' nakon 41 godine čekanja. Club Brugge je otpao.

U skupini E Dynamo Kijev i Bate Borisov idu dalje dok su ispali AZ Alkmaar i Šerif.
Sve je jasno i u skupini F. Moskovski CSKA i praška Sparta nastavljaju natjecanja, dok su Palermo i Lausanna ispali bez obzira na ishod zadnjeg kola.

U skupini F Zenit je 'jedinica', a za drugo mjesto se bore AEK i Anderlecht. Nažalost, Hajduk je ispao. AEK ima tri boda više od Anderlechta i u zadnjem kolu treba bod kod kuće protiv Zenita.

U skupini H dalje ide dvojac Stuttgart - Young Boys, dok su Getafe i Odense ispali.
U skupini I PSV Eindhoven i Metalist iz Harkova će nastaviti europsku avanturu, a ispali su Sampdorija i Debrecen.

U skupini J PSG je pobjedom protiv Seville potvrdio prolaz, dok će se Španjolci za drugo mjesto boriti s Borussiom Dortmund. Odlučit će njihov međusobni ogled na Sanchez Pizjuanu, a Sevilla u ovom trenutku ima bod više.

U skupini K Liverpool se mučio, no ipak je prošao dalje, a Steaua i Napoli će u međusobnom susretu podno Vezuva odlučiti o drugom sudioniku. Jedinom talijanskom klubu koji još može 'prezimiti' u Europi treba pobjeda. Utrecht je ispao.

U posljednjoj skupini Porto i Bešiktaš idu dalje, a Rapid i sofijski CSKA su 'prošlost'.

Prošli: Manchester City, Lech, Bayer Leverkusen, Sporting, Villarreal, Dynamo Kijev, Bate Borisov, CSKA Moskva, Sparta Prag, Zenit, Stuttgart, Young Boys, PSV Eindhoven, Metalist, PSG, Liverpool, Porto, Bešiktaš

Mogu do prolaza: Aris, Atletico Madrid, Gent, Lille, Dinamo, PAOK, Anderlecht, AEK, Sevilla, Borussia Dortmund, Steaua, Napoli

Ispali: Juventus, Salzburg, Rosenborg, Levski, Club Brugge, AZ Alkmaar, Šerif, Palermo, Lausanne, Hajduk, Getafe, Odense, Sampdoria, Debrecen, Karpati, Utrecht, rapid, CSKA Sofija