NAPETO PRED GLASOVANJE

Fifini dužnosnici primili mito, Fifa šuti

29.11.2010 u 20:04

Bionic
Reading

Idućeg mjeseca svoje će domaćine dobiti svjetska nogometna prvenstva 2018. i 2022. godine, a engleski BBC objavio je da su četvorica od 22 delegata koji će odlučiti o domaćinstvima korumpirana

Trojica od četvorice javno su od najeminentnijeg europskog medija optuženi da su primili mito. To su Paragvajac Nicolas Leoz, predsjednik Conmebola (južnoameričke inačice Uefe), Kamerunac Issa Hayatou, dugogodišnji predsjednik Cafa (najvišeg afričkog nogometnog tijela) i Ricardo Teixeria, koji je bio predsjednik brazilskog saveza više od 20 godina. Svi su optuženi da su od posredničkih tvrtki primili mito kako bi dali svoj glas zainteresiranoj strani.

Četvrti, predsjednik Conmebola Jack Warner, prije četiri je godine optužen za ilegalnu distribuciju ulaznica koje je proslijedio švercerima uz osobni postotak. Fifa ga je upozorila da mora donirati milijun dolara u humanitarne svrhe kako bi nadoknadio vlastiti profit, ali ga je zadržala u visokom društvu svojih redova.

Englezi se za domaćinstvo SP-a za osam godina bore s Rusijom, Portugalom i Španjolskom, te Belgijom i Nizozemskom.

Ni Fifa niti optuženi nisu se željeli očitovati o ovim ozbiljnim tvrdnjama, a za očekivati je da će to krovna nogometna organizacija učiniti u kraćem roku.