TROFEJNA PROŠLOST

El Clasico - okršaj koji je više od nogometa

25.11.2010 u 09:57

Bionic
Reading

El Clasico je pred vratima. Nijedan ligaški nogometni okršaj ne pobuđuje toliko zanimanje svjetske javnosti kao kada igraju Barcelona i Real Madrid. Njihov prvi dvoboj održan je 17. veljače 1902, ali nije poznato kako je završio. Njihov novi sraz je u ponedjeljak 29. studenoga, a moći ćete ga gledati na Areni Sport 2 (405. kanal MAXtv-a)

Barcelona je osnovana 1899, a Real Madrid 1902. Nitko tada nije mogao pomisliti da će ta dva kluba činiti najveći svjetski derbi, utakmicu koja je za njihove navijače više od same igre, a za neutralne nogometne zaljubljenike istinski spektakl.

Iako su se prvi put susreli davne 1902, taj dvoboj je obavijen tajnom. Kao i svi koji su uslijedili poslije njega, sve do 17. veljače 1929. Tada je El Clasico pripao 'kraljevima' (1:2) koji su stigli do trijumfa na gostujućem terenu.

Kulturološke i političke razlike uzrokovane činjenicom da je Barcelona predstavljala Kataloniju, a Real Kastilju učinile su tu utakmicu većom od svih ostalih. Tijekom godina je njihova netrpeljivost rasla, a najviše za vladavine diktatora Miguela Prime de Rivere (1923-30) te posebice Francisca Franca (1936-75).

Real je postao povlašteni klub koji je bio u milosti diktatora ili kraljevske obitelji, dok je Barcelona postala simbol katalonskog otpora. U ta teška vremena za Barcu, njeni čelnici su i glavom plaćali svoju privrženost 'plavo-crvenoj' boji, a možda najbolji igrač svih vremena, Alfredo Di Stefano, pod pritiskom Franca je umjesto u Barcelonu otišao u Madrid, iako su se Katalonci dogovorili s njim.

Zahvaljujući Argentinčevim golgeterskim sposobnostima, Real je osvajao kupove prvaka i prvenstva, a momčad s Nou Campa tih godina živjela je većinom u sjeni mrskog rivala (1953-64). Nakon smrti Franca uslijedilo je 'poravnavanje' odnosa snaga, iako je Real i dalje važio za povlašteni klub iz centra moći - Madrida.

Do danas su Madrižani proslavili 71 važniju titulu (31 prvenstvo, 17 Kupa kralja, 8 španjolskih superkupova, 9 Liga/Kupa prvaka, 2 Kupa Uefa, 1 europski Superkup, 3 Interkontinentalna kupa/Fifino klupsko prvenstvo), a simpatizeri Barcelone 68 (20 prvenstava, 25 Kupa kralja, 9 španjolskih superkupova, 3 Kupa Lige prvaka, 4 Kupa kupova, 3 Kupa velesajamskih gradova/Kup Uefa, 3 europska Superkupa, 1 Fifino svjetsko prvenstvo).

U njihovim mečevima bilo je svega, a neki će se uvijek pamtiti. Tako će zauvijek ostati upisan trijumf Reala 11:1 u polufinalu Kupa 1943, čime su 'kraljevi' obilato nadoknadili poraz 3:0 iz prvog susreta. Pamtit će se i 'mečevi stoljeća' odigrani u polufinalu Lige prvaka 2002, kada je Real pokorio Nou Camp 2:0, dok je na Santiago Bernabeuu bilo 1:1. Prvih 90 minuta gledalo je preko 500 milijuna ljudi. Nabrajati najdojmljivije utakmice tih nogometnih divova gotovo je nemoguće, jer svaka generacija ima svoje favorite, ali iz novije povijesti mora se spomenuti svibanj 2009, kada je Guardiolina Barca posramila Real u njegovom dvorištu 6:2.

Real i Barca ukupno su odigrali 212 susreta, a nešto uspješniji je Real sa 95 pobjeda, naspram Barcelonina 81 trijumfa uz 42 neodlučena susreta. Samo osam utakmica je završilo s nepopularnih 0:0.

Transferi između ta dva klubanisu bili česti, ali ipak se 33 igrača mogu pohvaliti da su igrali za obje strane. No nijedan prelazak nije izazvao toliku buru kao dolazak Luisa Figa (2000) iz Barce u Real. Portugalac je postao katalonski neprijatelj 'broj jedan' te mu bijeg kod 'neprijatelja' nikada nije i neće biti oprošten.

Što se tiče hrvatskih igrača, dva su dala zapaženiji doprinos u El Clasicu - Prosinečki (igrao je za oba kluba) i Šuker znaju kako je to zabiti u najvećem svjetskom derbiju, i to Barceloni.

El Clasico je definitivno sraz najbogatijih, najtrofejnijih i najglamuroznijih nogometnih momčadi koje iza sebe imaju najveće vojske navijača. Svaka utakmica ima svoju priču i junake, a za njihovo rivalstvo zna se u svakom kutku Zemlje. To je derbi slavne prošlosti koji sigurno čeka jednako tako slavna budućnost.

Zadnji El Clasico pripao je Barci