TREĆINA BUNDESLIGE

Potpuni crno-žuti svijet

22.11.2010 u 10:26

Bionic
Reading

Ako se ikada poželite kladiti na utakmice Bundeslige, najsigurnija je oklada veliki broj postignutih golova. Osim toga, puni stadioni, atraktivan nogomet i puno mladih zvijezda dobri su razlozi da se Bundesligu nazove najuzbudljivijom od svih europskih liga

Veliki su dolje, mali su gore, a ligu predvodi ekipa kojoj su neki od stožernih igrača i dalje tinejdžeri, a ni drugi nisu puno stariji. Prošlogodišnji trio na vrhu - Bayern, Schalke i Werder - zasad se ne bi kvalificirao ni za europska natjecanja, a momčad iz Gelsenkirchena čak bi i preselila u drugu ligu. Uz sva ta uzbuđenja, njemački nogomet prosperira, a mlade zvijezde poput Holtbyja, Schürrlea ili Kroosa već su uključene i u A selekciju.

NA VRHU
Borussia Dortmund
Ukupna bilanca: 34 boda: 11-1-1, gol razlika 31:8
Forma: pet pobjeda, jedan neriješeni
Borussia ne posustaje! Održava visoku razinu rezultata igranja, a pritom ljepota ne pati zbog pragmatike. Igraju iznimno tečan nogomet koji odlično kombinira stil kratkih dodavanja i direktne igre, a uspijevaju održavati kontinuirani pritisak na protivničku defanzivnu liniju kroz cijelu utakmicu. Vjerojatno pomaže činjenica da nemaju nijednog igrača koji je bio značajno opterećen tijekom Svjetskog prvenstva, a najmlađi igrački kadar i dugotrajne pripreme omogućuju fizičku nadmoć nad drugim ekipama.


Bayer Leverkusen
Ukupna bilanca: 35 bodova: 7-4-2, gol razlika 24:17
Forma: četiri pobjede, jedan remi, jedan poraz
Jedina momčad koja je iskusila slavlje nad Borussijom upravo je Bayer iz Leverkusena. Jupp Heynckes dobro je posložio većinu kotačića te, ako se izuzme mini kriza koju su imali od drugog do četvrtog kola, njihovo je igranje na vrlo visokoj razini. Nije ih smela ni Ballackova ozljeda, budući da se mladi Čileanac Arturo Vidal uspio nametnuti kao liderska figura na sredini terena. Iako zaostaju naizgled velikih sedam bodova, sezona se tek zahuktava i možemo očekivati da će momčad iz Dortmunda doživjeti pad u formi.

UGODNA IZNENAĐENJA
Mainz
Ukupna bilanca: 27 bodova: 9-0-4, gol razlika 22:14
Forma: dvije pobjede, četiri poraza
Nakon izjednačenja rekorda Bundeslige od početnih sedam pobjeda, kola su krenula pomalo nizbrdo. Dok su porazi protiv Borussije i HSV-a još donekle i razumljivi, oni protiv Freiburga i Hannovera trebali bi biti pomalo zabrinjavajući. Te ekipe nemaju bolji igrački kadar od Mainza, već sasvim suprotno, to su čvrste radničke momčadi koje su se postavile defanzivno i pobijedile Mainz njihovim oružjem. Kao i sve 'male' momčadi koje počinju biti favoriti, i Mainz će se morati adaptirati na defanzivnu protivničku taktiku.

Freiburg
Ukupna bilanca: 21 bod: 7-0-6, gol razlika 19:20
Forma: tri pobjede, tri poraza
Iako ne igraju ni približno spektakularno poput ostalih momčadi pri vrhu, ovo je ekipa koja očito zna što je potrebno kako bi se pobjeđivale utakmice. U posljednje su dvije utakmice pobijedili Mainz i Hoffenheim, zatvorivši prilaze svome golu i strpljivo čekajući da se otvori kakva pukotina u protivničkoj obrani. Igraju dosta fizički nastrojen nogomet, s puno visokih lopti i zračnih duela, a njihova udarna špica, Senegalac Cissé, drugi je topnik lige, koji je postigao 10 od ukupno 19 golova ove ekipe.

Osim Bayerna i Schalkea, ni Wolfsburg, Werder ili Stuttgart nisu sezonu započeli bajno, a Stuttgartov trener Gross to je platio svojim poslom. Te momčadi, od kojih se očekivalo da će se boriti za naslov prvaka, zasad čame u donjem dijelu ljestvice i vjerojatno jedva čekaju zimsku stanku kako bi sabrali redove.

RAZOČARANJA
Bayern
Ukupna bilanca: 20 bodova: 5-5-3, gol-razlika 19:14
Forma: tri pobjede, tri neriješena
Stvari kreću pomalo nabolje za vječitog favorita Bundeslige, ali očito nedovoljno brzo jer atmosfera u klubu postaje vruća. Uli Hoeness i Van Gaal nisu više u dobrim odnosima, a obrana je i dalje poprilično porozna. Iako u Ligi prvaka guraju odlično, a i prvenstvo izgleda sve bolje, sama činjenica da nakon 13 kola zaostaju 14 bodova za vodećim čini Bayern prvim razočaranjem ovogodišnjeg prvenstva. Nakon što im se vrate sve zvijezde, a naš Ivica Olić, nažalost, pauzirat će do kraja sezone, morat će jurišati na veliku seriju pobjeda kako bi se uključili u borbu za naslov.

Schalke 04
Ukupna bilanca: 13 bodova: 3-4-6, gol razlika 19:19
Forma: dvije pobjede, tri neriješena, jedan poraz
Ako nastave ovako, eto ih dogodine u drugoj ligi. Iako je takav scenarij ipak teško zamisliti, težak period predstoji Felixu Magathu i njegovim igračima. Taman kad se čini da stvari počinju izgledati bolje, dogodi im se ponovo kakav nespretan poraz, pa nekog ozbiljnijeg napretka nema. U pretposljednjem kolu protiv Wolfsburga bila im je potrebna sudačka pomoć kako bi došli do boda, ali ako ništa drugo, na momčadi se vidi da se bori, a pokazali su i potreban karakter kako bi se vratili nakon zaostatka od dva pogotka.

U rubriku najkorisnijih igrača odlučili smo postaviti najboljeg strijelca lige i igrača koji koordinira igrom vodeće ekipe na ljestvici. Kako se u Bundesligi igra atraktivan nogomet s mnogo ofenzivnih akcija i golova, lista igrača s dobrim učinkom je velika, a predvode je majstori kao Barrios, Edin Džeko, Gomez, Huntelaar ili Demba Ba.

NAJKORISNIJI IGRAČI
N. Sahin, veznjak dortmundske Borussije
Ukupna bilanca: tri gola i pet asistencija u 13 odigranih utakmica
Mladi je Turčin bez dvojbe prvo ime dosadašnjeg dijela njemačke prve lige. Iako je dosad uknjižio tri gola i pet asistencija, njegov je učinak daleko veći od tih brojki. Često su njegova proigravanja upravo ona koja odlučuju kako će akcija dalje teći i koja pronalaze kako napadače, tako i veznjake u praznom prostoru. Pravi je general sredine terena i, uz Barriosa, igrač kojeg bi 'crno-žuti' jako teško zamijenili u slučaju ako bi se ozlijedio. Ako njegova momčad želi do naslova, Sahin će morati ostati zdrav kroz čitavu sezonu.

T. Gekas, napadač frankfurtskog Eintrachta
Ukupna bilanca: 11 golova i dvije asistencije u 13 odigranih utakmica
Kada se pogleda Gekasove tehničke i fizičke sposobnosti, teško ga se može odvojiti od niza prosječnih igrača koji trče raznim europskim travnjacima. Međutim, on je prvi strijelac Bundeslige i ključan igrač svog kluba. Sve to može zahvaliti samo svom instinktu golgetera tipa Inzaghi, koji će lešinariti za otpacima po protivničkom šesnaestercu i koji iskorištava svaku nepažnju protivničkih obrana. Na račun tih sposobnosti postigao je već 11 golova, a kako mu je poraslo samopouzdanje, igra i iznad svojih mogućnosti.

Mnogo je igrača koji bi s potpunim pravom mogli zauzeti svoje mjesto u rubrici ugodna iznenađenja. Iako smo se odlučili za Cisséa i Holtbyja, svoje bi mjesto u ovoj rubrici jednako tako zaslužili i Kagawa, Vidal, Schieber ili Reus.

UGODNA IZNENAĐENJA
P. D. Cissé, napadač Freiburga
Ukupna bilanca: 10 golova i jedna asistencija u 13 odigranih utakmica.
Kada bi se gledala samo utakmica protiv Wolfsburga, u kojoj je Cissé uspio promašiti prazna vrata s deset metara udaljenosti, ne bi se mogao steći dojam da je riječ o igraču koji besprekidno trpa golove na gotovo svakom susretu. Senegalac je tipični centarfor: brz, visok i jak, koji podjednako dobro igra nogom i glavom. Istinu za volju, čitava ekipa radi za njegove golove, ali dobar je dio zasluga njegov jer očito vrlo dobro zna pospremati sve centaršutove i proigravanja koji dolaze od suigrača.

L. Holtby, ofenzivni vezni Mainza
Ukupna bilanca: dva gola i sedam asistencija u 13 odigranih utakmica
U prijateljskoj utakmici protiv Švedske, igrajući od prve minute, ovaj je mladić upisao premijerni nastup za njemački Elf, čast koju duguje isključivo svome treneru Tuechelu i igrama u Mainzu. Najviše treba biti žao njegovom matičnom klubu iz Gelsenkirchena, kojima bi upravo danas dobro došao igrač Holtbyjeva tipa - brz, vižlast, odličnog driblinga i nezaustavljivih prodora. Iako su ga u posljednjim utakmicama počela redovito držati po dva braniča, tako će mu biti cijelu karijeru i morat će se na to priviknuti.

Iako je uobičajeno da igrači zauzimaju mjesta protagonista u  rubrici razočaranja, u Bundesligi je stvar drukčija. Puno je više igračkih ozljeda nego razočarenja, a najviše krivnje, ovoga puta s pravom, moraju preuzeti klupska rukovodstva, na čelu s trenerima.

RAZOČARANJA
S. McLaren, trener Wolfsburga
Za njih se mislilo da će biti možda i jedini pravi Bayernovi konkurenti ove sezone. Prijelazni rok je odrađen besprijekorno, s obzirom na to da su se osnažili s četiri odlična igrača na svim područjima terena. Sama igra također ne izgleda loše, ali pravi rezultati izostaju zbog nedostatka konstantnosti i karaktera. To potvrđuje činjenica da su čak tri puta ove sezone ispustili vodstvo od dva i više pogodaka razlike. Za takve je stvari prije svega kriv trener, koji nije u momčad usadio pobjednički karakter i mentalitet.

F. Magath, trener Schalkea
Nakon nevjerojatno dobre prethodne sezone, kada je s tek prosječno kvalitetnom ekipom umalo ugrabio naslov, Magath je odlučio napraviti veliko pospremanje kako bi prilagodio igrački kadar svojim željama i vlastitom stilu igre. Ekipa malo pomalo stiže do kompaktnosti potrebne kako bi pružala bar prosječne partije, ali dosad je prosuto toliko bodova da se borba za vrh čini potpuno nemogućom. U takvoj situaciji, igrači gube samopouzdanje te igraju i slabije od svojih mogućnosti, a na treneru je da ih vrati.