PREVIŠE MANA

FIFA prekrižila Katar za SP 2022.?

17.11.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Kandidatura Katara za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. ozbiljno narušavaju zdravstveni problemi s obzirom na veliku vrućinu tijekom ljeta u toj zaljevskoj zemlji

Fifa je bila jasna kada je tražila mane kod kandidature Katarana.

'Svjetsko nogometno prvenstvo se održava u lipnju i srpnju, a u Kataru su to dva najtoplija mjeseca u godini, pa velika vrućina i vlaga mogu prouzročiti zdravstvene probleme gledateljima i pogotovu gostima iz zemalja koji na vrućinu nisu navikli', ustvrdila je FIFA.

Svjetska nogometna organizacija je ipak pohvalila namjeru Katrana da svi stadioni dobiju gigantske klima-uređaje, no također smatra da je Katar premala zemlja za organizaciju tako velikoga događaja poput SP-a, a i činjenica je da 10 od 12 stadiona unutar radijusa od 25 kilometara predstavlja operativni i logistički problem.

FIFA je imala zamjerke i na kandidature ostalih zemalja SAD-a, Australije i Rusije. Tako Australiji zamjeraju udaljenost i vremensku razliku koja bi mogla bitno smanjiti prihod od prodaje TV-prava. Minus Rusije je veličina zemlje, dugotrajna putovanja i nedostatak prometne infrastrukture, a i SAD i Australija su jako ovisne samo o zrakoplovnom prijevozu.

Engleska, Rusija, Španjolska/Portugal i Belgija/Nizozemska natječu se za domaćina SP 2018, a Japan, Južna Koreja, SAD, Australija i Katar za SP 2022.

FIFA će domaćine odrediti u Zürichu 2. prosinca.