IO HNS-A BEZ POTRESA

Liga 16 ostaje, za Maltu besplatan upad

15.11.2010 u 15:16

Bionic
Reading

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na sjednici održanoj u ponedjeljak jednoglasno je podržao inicijativu NK Osijeka i Nogometnog saveza Osječko-baranjske županije da se za godinu dana odgodi primjena odluke Skupštine HNS-a prema kojoj bi se od sljedeće sezone broj klubova u Prvoj HNL trebao smanjiti sa 16 na 12

Skupština HNS-a je neposredno uoči početka ove sezone donijela odluku prema kojoj bi se liga sljedeće sezone smanjila za čak četiri člana, a sezonu potom za još dva, tako da bi u najboljem razredu hrvatskog nogometa od ljeta 2012. godine ostalo samo 10 klubova. No, došlo je do promjene plana.

'Izvršni odbor predlaže i preporuča Skupštini da primjenu svoje odluke od 14. srpnja ove godine o sustavu natjecanja odgodi za sezonu 2012/13. Skupština HNS-a je donijela odluku o promjeni sustava natjecanja i ona ju jedina može i promijeniti. Jedini razlog za odgodu je teško gospodarsko stanje u kojem se nalazimo, a koje se reflektira na nogomet', rekao je dopredsjednik HNS-a Pero Vićan.

Konačnu odluku o sustavu natjecanja za sljedeću sezonu Skupština HNS-a trebala bi donijeti 17. ili 20. sljedećeg mjeseca kada će se održati i izbori za predsjednika HNS-a, a kandidati za tu dužnost su aktualni predsjednik Vlatko Marković i Igor Štimac.

Točan datum održavanja Skupštine trebao bi biti poznat u utorak kada se definira i rezervira prostor u kojemu će se održati.

IO HNS-a osvrnuo se i na pojavu rasističkih povika na stadionima Prve HNL, ponajprije na događanja tijekom subotnje utakmice Splita i Dinama.

'Izvršni odbor najoštrije osuđuje necivilizirano ponašanje i vrijeđanje kako na rasnoj tako i na vjerskoj osnovi, te poziva suce i delegate da postupe u skladu sa svojim ovlastima. To znači da se prvo uputi upozorenje preko službenog razglasa, a krajnja istanca je i prekid utakmice', objasnio je član IO HNS-a Ante Kulušić.

Za kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na EURO 2012. između Hrvatske i Malte, koja će se odigrati u srijedu na stadionu u Maksimiru, ulaz će biti slobodan, a uoči susreta održat će se i prigodni program kojim će se obilježiti 20 godina od prvoga nastupa hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a održane 17. listopada 1990. Pritom će publici na travnjaku biti predstavljeni igrači koji su nastupili za Hrvatsku u toj utakmici.

Odlučeno je kako će Dražen Ladić ostati izbornik reprezentacije do 21 godine i u sljedećeg kvalifikacijskom ciklusu, odnosno do 2013. godine, IO HNS-a dao je suglasnost za potpisivanje ugovora između Prve HNL i digitela, a udovoljeno je i molbi Hrvatskog dragovoljca da ubuduće svoje prvoligaške utakmice igra na svom terenu u Sigetu. To znači da će Hrvatski dragovoljac već u petak ugostiti Dinamo na svom terenu.