SIMPATIJE VS. SLOVO ZAKONA

'Ako nije mimo zakona, igrač može postati rob'

09.11.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Iako su simpatije vjerojatno svih na strani Eduarda da Silve, o sporu hrvatskog reprezentativca i napadača Šahtara s Dinamovim izvršnim dopredsjednikom Zdravkom Mamićem moglo bi odlučivati sudstvo i slovo zakona. Naime, ako je ugovor potpisan, onda bi se trebao ispoštovati. No drugo je pitanje zašto pravne institucije pa i Hrvatski nogometni savez nisu sankcionirale druge oblike kršenja Zakona, poput sukoba interesa

Nažalost, dok sporni ugovor na temelju kojeg Zdravko Mamić, Dinamov izvršni dopredsjednik, potražuje povrat sredstava od Eduarda da Silve ne ugleda svjetlo dana, rasprave o oko toga tko je kome dužan i ima li osnove za sudsku tužbu, bit će bespredmetne. Također, iako je riječ o ugovoru o kojem bi, u normalno nogometnom svijetu, trebala odlučivati Fifa, to neće biti moguće, jer Fifa takve, građanske ugovore, uopće ne razmatra. Naime, Fifa ima konkretne zakone, koje moraju poštovati svi njezini licencirani menadžeri.


Odvjetnik Emil Žgur, koji zastupa drugog hrvatskog reprezentativca Niku Kranjčara, dao je slično objašnjenje.

'Nažalost, o ovom konkretnom slučaju ne mogu reći ni riječi, jer ja sam vezan isključivo uz Niku i ne znam postoji li ikakav ugovor između Eduarda i Mamića. Međutim, pravno mogu reći, što zna i svaki student na pravnom fakultetu, da se građanski ugovori mogu sklapati, kakvi god. Naravno, ako su u skladu sa zakonom zemlje gdje se potpisuju. Dakle, ako su obojica bili hrvatski građani, i ako nisu potpisali ugovor suprotan hrvatskim zakonima, onda je ugovor valjan. Također, mogli su ga potpisati u Zürichu, pa se mora vidjeti jesu li se tada poštovali švicarski zakoni. Ne mogu govoriti hipotetski, jer ne znam što piše u ugovoru, ali ako je igrač potpisao takav ugovor i ako je, u prenesenom značenju, pristao biti rob, a to nije suprotno zakonu, onda je to njegov problem', objasnio je Žgur.

Premda o ovom problemu ne može govoriti, bivši igrač Rijeke, španjolskog Gijona, Dinama i grčkog Panathinaikosa te hrvatske reprezentacije Daniel Šarić prenio je za tportal.hr svoja iskustva.

'Na moju sreću, iskustva s takvim ugovorima nisam imao. Niti mi ih je netko nudio. I ne znam kakva je situacija u ovom konkretnom slučaju. Imao sam menadžera, s njime potpisani valjani ugovor o zastupanju i kada bi mi istekao, više nikakvih potraživanja nije bilo. Istina, danas se u nogometu, to jest menadžerstvu pojavljuju svakakvi ljudi, pa vjerujem da i sklapaju svakakve vrste ugovora. Pa čak i ove u kojima se igrač može pretvoriti u roba. Ali također sam uvjeren da ih menadžeri ne prisiljavaju na to, već osjete novac i onda ne razmišljaju o težini potpisanog. A ako takav ugovor potpišu, trebali bi ga i ispoštovati', rekao nam je Daniel Šarić.

Naravno, kako su nam sugovornici rekli, takvi se ugovori u Zapadnoj Europi ne potpisuju niti se po njima radi. Eventualno tek u Hrvatskoj, Srbiji, Južnoj Americi. Na taj način postavlja se i pitanje funkcioniranje Hrvatskog nogometnog saveza odnosno državnih tijela koja bi takve slučajeve trebala razmatrati, pa i sankcionirati, jer zna se što se po zakonu smije raditi i tko smije zastupati igrače.