BORUSSIA DORTMUND

Čudesni oporavak pacijenta u višegodišnjoj komi

02.11.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Točno deset godina nakon emisije prvih dionica nekog nogometnog kluba u Njemačkoj, vrijednost dionica Borussije iz Dortmunda na Frankfurtskoj burzi doživjela je rekordan rast. Glavni 'krivac' - sportski uspjeh Borussije

Samo dan nakon što je Borussija iz Dortmunda (BVB) na gostovanju kod Mainza pobijedila 2:0 i preuzela čelnu poziciji na bundesligaškoj tablici, vrijednost dionica njemačkog kluba zabilježila je rekordan rast. Jedan vrijednosni papir prvog njemačkog nogometnog kluba notiranog na burzi u Frankfurtu na Majni porastao je za oko 10% i koštao je 1,86 eura. Analitičari su zabilježili i 'značajan volumen trgovine papirima BVB-a'. Prošli petak (prije prvenstvenog nastupa) dionice Borussije koštale su 1,70 €.

Nakon deset godina razočaravajućeg razvoja vrijednosti Borussijinih dionica, u posljednjih nekoliko mjeseci papiri BVB-a ponovno bilježe porast. Na koncu protekle sezone Bundeslige (26. svibnja), vrijednost jedne dionice iznosila je samo 93,7 centi.

Tko je tada kupio BVB-ove papire, i jučer ih prodao - taj je u samo pet mjeseci mogao ostvariti 100%-tnu dobit. No, svi oni koji su prije desetljeća kupili dionice Borussije, danas mogu konstatirati da su one izgubile čak 80% izvorne vrijednosti.

Emisija prve nogometne dionice u Njemačkoj dogodila se prije točno deset godina (31. listopada 2000.). Nade tadašnjih ulagača bile su velike, baš kao i ambicije tadašnjih Borussijinih čelnika. No, analitičari su upozoravali (poučeni nekim sličnim primjerima klubova iz inozemstva) da nogometni vrijednosni papiri nisu najbolja opcija za ulaganje novca.

Cijena po kojoj su tada prodavane dionice BVB-a iznosila je 11 eura. I tu vrijednost dionica nikada više nije dosegla. Krivulja vrijednosti išla je strelovito - ali samo prema dolje!
Za takav razvoj većim dijelom bila je kriva pogrešna klupska politika. Borussija se razbacivala novcem, u klub su stizali preskupi igrači prosječnih sposobnosti - agresivnom politikom transfera tadašnji duet na čelu kluba (predsjednik Gerd Niebaum i sportski direktor Michael Meier) htjeli su konačno ukinuti dominaciju minhenskog Bayerna u Bundesligi, te zaigrati u društvu najvećih klubova Europe.

Umjesto uspjeha, uslijedio je krah. Skupa momčad nije se uspjela plasirati u lukrativnu Ligu prvaka, Borussija je nagomilala 120 milijuna eura duga i našla se pred stečajem. A dionice kluba dosegle najnižu ikada zabilježenu vrijednost na parketu burze u Frankfurtu: 84 centa.

Nastavi li mlada i talentirana momčad trenera Jürgena Kloppa pobjeđivati u ovoj sezoni i osvoji li Borussija (neočekivano) titulu prvaka Njemačke, dionice BVB-a mogle bi početi zanimati i 'profesionalne' ulagače poput velikih investicijskih fondova. Analitičari tvrde da papiri aktualno imaju 'dobar potencijal'.

Do sada veliki investitori nisu bili pretjerano zainteresirani za dionicama, većina vlasnika papira su ionako navijači - oni su svoje dionice kupili i uramili, one vise kod kuće kao relikvija i znak privrženosti velikom klubu iz Ruhrske oblasti. Početkom 2010. posljednja dva velika fonda su se konačno riješili svojih 20 milijuna papira, koji su prešli u ruke sitnih dioničara. I njima je bilo preko glave stalno pratiti uspone i padove kluba, bilježiti poraze i pobjede i strahovati hoće li obrana spriječiti gol protivnika ili ne.

Koliko su dionice nogometnih klubova podložne hirovitom razvoju na burzovnom parketu pokazuje i nedavni neuspjeh Borussije u njemačkom Kupu. Nakon poraza od trećeligaša Offenbacha, vrijednost dionice BVB-a je opala za nekoliko postotaka. Nikoga u Njemačkoj ne čudi da se nakon Borussije nijedan drugi klub nije usudio kročiti na skliski burzovni parket.

Kao najveći kandidat spominjan je upravo minhenski Bayern, no taj se klub odlučio za drugačiji model. Bavarci su udjele u vlasništvu 'prodali' velikim firmama poput Adidasa - i one se mogu podičiti titulom 'strateškog partnera rekordnog prvaka Njemačke'.

Bayern je na duži rok definitivno odustao od emisije dionica. Predsjednik kluba Uli Hoeneß na svojoj je koži osjetio što znači posjedovati lako 'kvarljivu' robu. On je, zanimljivo, jedan od (razočaranih) vlasnika dionica konkurentske Borussije iz Dortmunda:

'Da, imam 5.000 dionica Borussije. Moja žena ih je kupila. Htio sam vidjeti kako funkcionira vrijednosni papir nogometnog kluba? Dosad sam samo izgubio mnogo novca...'