BLACKBURN NA PRODAJU

Indijci postaju novi šefovi Nikoli Kaliniću

26.10.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Još jedan engleski nogometni klub po svemu sudeći završit će u stranim rukama. Indijska kompanija Venkateshwara Hatcheries ili kraće Venkys pokazala je veliki interes za kupovinom Blackburn Roversa i prema pisanju 'otočkog' tiska transakcija bi se trebala obaviti već u studenom ove godine

Prema procjenama neovisnih analitičara vrijednost kluba u čijim redovima igra i hrvatski nogometaš Nikola Kalinić je 58 milijuna eura, no Indijci će ga dobiti za 52 milijuna eura. Zanimljivo, Roversi su jedan do rijetkih engleskih klubova koji je prošlu sezonu završio u plusu od 4.5 milijuna eura. sadašnji vlasnik kluba je engleska kompanija The Jack Walker trust, a ukoliko na Ewood Park stignu Indijci, Roversi će postati deseti premierligaš u stranim rukama.

Venkys je konglomerat koji se bavi poljoprivredom i proizvodnjom lijekova vrijedan oko 250 milijuna eura. Ukoliko se posao realizira postat će prva indijska kompanija koja je vlasnik nekog od engleskih klubova. Roversi su bili 'meta' još dvojice Indijaca Saurina Shaha i Ahsana Ali Syeda, ali nije došlo do dogovora.

'Nadamo se da će posao biti završen za nekoliko dana. Za nas je velika čast što smo pred vratima jednog engleskog kluba,' poručio je Venkatesh Rao, jedan od vodećih ljudi kompanije koji vodi projekt 'preuzimanja'.

Blackburn se trenutačno nalazi na 17. mjestu ljestvice engleskog prvenstva sa devet bodova, svega tri više od West Ham Uniteda na začelju. Posljednji od tri naslova prvaka Roversi su osvojili 1995. godine, a prije toga prvaci su bili i 1912. i 1914. godine.

'Vjerujem kako će novi vlasnici uložiti nešto novaca u pojačanja kako bi se spasili od ispadanja u niži rang natjecanja,' kazao je menadžer Sam Allardyce.

Vlasnici engleskih premierligaša:

Arsenal - Najveći dioničari Stan Kroenke (28.3%), Red & White Holdings (24%), Nina Bracewell-Smith (15.9%)
Aston Villa - Randy Lerner (SAD)
Birmingham City - Carlson Yeung (HK)
Blackburn - The Jack Walker fond (Eng)
Blackpool - Owen Oyston (Eng)
Bolton - Eddie Davies (Eng)
Chelsea - Roman Abramovič (Rus)
Everton - Bill Kenwright (Eng)
Fulham - Mohamed Al-Fayed (Egi)
Liverpool - New England Sports Ventures (SAD)
Manchester City - Mansour bin Zayed Al Nahyan (UAE)
Manchester United - Malcolm Glazer (SAD)
Newcastle United (Eng)
Stoke City - Peter Coates (Eng)
Sunderland - Ellis Short (SAD)
Tottenham - Joe Lewis (Eng), Daniel Levy (Eng)
West Ham - Straumur-Burdaras Bank (Isl)
Wigan - Dave Whelan (Eng)
Wolverhampton - Steve Morgan (Eng)
WBA - Jeremy Peace (Eng)