TJEDAN VELIKANA

Pele slavi rođendan, Maradona svoj priprema

23.10.2010 u 11:15

Bionic
Reading

U idućih sedam dana nogometna javnost će čestitati okrugle rođendane dvojici ponajboljih igrača u povijesti igre. Danas 70. rođendan slavi veliki Pele, a iduće subote 50 će napuniti jednako slavni Diego Maradona

Dvojica velikih kapetana, koja su na mitskom stadionu Azteca u Mexico Cityju podizala pehare na SP-ima, ovih dana će ponovno biti u centru pažnje. Sigurno je da se  neće zvati na proslave, niti bi poziv onoga drugoga prihvatili, oni su jednostavno jin i jang svjetskog nogometa.

Velikani koji su obilježili svoje nogometne epohe ponekad se ponašaju kao mala djeca kojoj su oteli bombon. Stalno gunđaju preko medija i (najčešće neuspješno) pokušavaju biti duhoviti na račun onoga drugoga.

Tako je Pele doveo u pitanje sve Diegove uspjehe zbog konzumiranja droga, a prgavi Argentinac najčešće uzvrati da ne želi slušati savjete od čovjeka koji je nevinost izgubio sa starcem. To je stari neprovjereni trač kojemu se Maradona vjerojatno nasmije svake večeri prije spavanja. Dok je Pele okružen uglednicima iz svijeta nogometa, Maradonin mobitel je pun brojeva latinskih diktatora s kojima često voli popiti čašicu i zapaliti cigaru. Pele se nikada nije okušavao u trenerskim vodama, dok Diego već kuje planove za povratak na klupu Argentine, iako je tek nedavno dobio otkaz uz gomilu žuči.

No oni su donijeli revoluciju najpopularnijoj igri svijeta i zadužili loptu za sva vremena, ali tu svaka sličnost staje. Takva će im biti i slavlja. Pele će gomilu svjećica gasiti pred prijateljima i uzvanicima, dok Diego nešto manju gužvu na torti planira rješavati pred čitavim Napuljem. Najavio je dolazak pred Pompeje uz poklič: 'Svi ste pozvani!' Posebno je pozvao i talijansku financijsku policiju koja potražuje golem porezni dug iz Maradoninih slavnih dana u Napoliju.

Bit će ih lijepo vidjeti, svakog na svoj način. Decentnog Pelea, s namještenim filmskim smiješkom, i euforičnog Maradonu koji će upijati svaku vibraciju u gradu u kojem ga smatraju božanstvom. Kokain i prve ljubavi sasvim su nevažni, riječ je o umjetnicima lopte koji su na višu razinu doveli sport u kojemu je najteže uspjeti.

Nadajmo se da će za 10 godina obojica slaviti nove velike jubileje.