BRUGGE U ZAGREBU

Dinamo odgovara na pitanje: Jeste li ili niste?

21.10.2010 u 10:57

Bionic
Reading

Svanuo je jedan od 'povijesnih' nogometnih dana u Zagrebu - Dinamo u 21.05 na Maksimiru dočekuje Club Brugge, a pobjedom bi došao u sjajnu situaciju da prezimi u Europskoj ligi

Priča o proljeću već je toliko izlizana da se teško može uzeti kao psihološki kriterij i eventualni uteg oko nogu Dinamovih igrača. S druge je strane momčad slične vrijednosti i karakteristika te 'plavi' ovaj dvoboj jednostavno trebaju dobiti.

'Maksimir treba biti nesavladiva utvrda i protiv puno jačih momčadi nego što su Belgijanci', naglasio je trener Halilhodžić, inicijator nogometnog preporoda u metropoli.

Često je pritisak bio prevelik i u utakmicama ovakvog kalibra korist su u Zagrebu izvlačili Heereenven, Spartak, Basel i Ajax. Vrlo respektabilne momčadi, a Dinamo si već godinama utvara da je u njihovom rangu. Evo prilike da pokaže - je li ili nije.

U ovakvim utakmicama ključne su apsolutna koncentracija, organiziranost na terenu i dašak genijalnosti. Sammir bi trebao donijeti ono treće, a prva dva kriterija svode se na najslabiju kariku. U Dinamu se u pravilu našao 'crni Pedro' koji će uprskati stvar (nekada se bilo teško odlučiti tko je zapravo krivac) i uslijedilo bi odbrojavanje grogiranim 'modrima'. U Europi zapravo upisuju i vrlo dobre rezultate, ali iskorak im je godinama pretežak.

Je li Halilhodžić dovoljno dugo na klupi da sanira Dinamove dječje bolesti i pretvori maksimirskog dječarca u nogometnog lava? Dosad je osnova uspjeha ležala u činjenici da je sjajno zatvorio putove prema Kelavinom golu i nije slučajno da je u njegovom mandatu u 12 utakmica Dinamo primio samo četiri gola. Nova razvojna etapa, vidljivo je na treninzima, jest osposobljavanje momčadi da igra kvalitetan presing. Na tom su segmentu svi njegovi prethodnici lomili zube, ali Halilhodžić je bolji od svojih prethodnika. Za klasu.

Brugge voli igrati, njegov vratar samo je dva puta u 15 utakmica ove sezone ostao nesavladan. Cilj mu je dati gol više, uostalom trener Koster priznaje da ne znaju igrati zatvoreno. Možda pili naopako, ali tvrdi da je večeras na rasporedu spektakl. Lijep nogomet otvorenog garda. Upravo onakav kakav bi trebao odgovarati domaćinima.

Dinamo: Kelava – Vrsaljko, Bišćan, Tonel, Cufre – Chago, Ademi – Badelj, Sammir, Morales – Rukavina

Europska liga, skupina D:

PAOK1-1-02:14
Dinamo1-0-12:13
Villarreal1-0-12:33
Club Brugge0-1-12:31

3. kolo (21.05 sat):

Dinamo – Brugge
Villarreal - PAOK