IZ TIANJINA U PEKING

Najbolji veznjak Kine Darko Matić promijenio klub

10.02.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Hrvatski nogometaš Darko Matić (28), koji je dvije godine zaredom nastupajući za Teda Tianjin proglašavan najboljim veznim igračem u kineskom prvenstvu, potpisao je dvogodišnji ugovor sa ekipom Beijing Guoan iz Pekinga koja je u prošloj sezoni osvojila treće mjesto plasiravši se u ovogodišnju azijsku Ligu prvaka, koja se igra po ugledu na najjače europsko klupsko natjecanje

'Prvi sam igrač u povijesti kineskog prvesntva koji iz Teda Tianjina prelazi u Beijing Guoan, a to su dva kluba koja međusobno imaju najveće rivalstvo u Kini', izjavio je Matić, dodavši kako rivalstvo tih dvaju ekipa podsjeća na rivalstvo Dinama i Hajduka u Hrvatskoj.

Prelazak Matića iz Tede Tianjin u Baijing Guoan izazvao je u Kini golemu pažnju medija, pa je Matić zasut neprestanih pozivima novinara.

'Morao sam promijeniti broj telefona zbog stalnih poziva novinara i medija', objašnjava Matić

'Moj novi klub ima ambiciju ove sezone osvojiti naslov kineskog prvaka i postići što je moguće bolji uspjeh u Ligi prvaka', kaže Matić.

Čelnici Matićevog novog kluba su predstavljajući medijima novog igrača rekli da su oduševljeni što su u ekipu uspjeli dovesti 'najboljeg stranca u kineskoj ligi'.

Posljednjih nekoliko godina u Kinu sve masovnije dolaze igrati nogometaši iz Brazila. Matić je trenutačno jedini stranac u kineskoj ligi koji ima potpisan dvogodišnji ugovor s nekom od ekipa.

U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta stranci najčešće potpisuju šestomjesečne, a rijetko jednogodišnje ugovore, dok se dvogodišnji ugovori potpisuju u iznimnim slučajevima s nogometašima koji su potvrdili svoju vrijednost.

Prije odlaska u Kinu Matić je nastupao za slovački Senec gdje su mu čelnici tamošnjeg nogometnog saveza predlagali da uzme slovačko državljanstvo kako bi mogao nastupati za reprezentaciju, ali on je odbio takovu ponudu.