LIGA PRVAKA - 2. KOLO

Slavlja hrvatskih igrača, 'vragovi' bolji od Valencije

29.09.2010 u 22:30

Bionic
Reading

U srijedu navečer igrane su utakmice 2. kola Lige prvaka u skupinama A, B, C i D. Najuvjerljiviji bio je aktualni europski prvak Inter, koji je već u prvom dijelu vodio protiv Werdera 3:0. Tottenham, za koji je igrao tek Modrić, pobijedio je Twente, Rakitićev Schalke bio je bolji od Benfice, dok je Lovrenov Lyon slavio u gostima kod Hapoela. 'Crveni vragovi' slavili su na Mestalli kod Valencije

SKUPINA A:
Inter - Werder 4:0 (Eto'o 21, 27, 81, Sneijder 34)
Tottenham Hotspur - Twente 4:1 (Van der Vaart 47, Pavljučenko 50-11 m, 64-11 m, Bale 85/Chadli 56)

TABLICA:
1. Inter  4
2. Tottenham Hotspur 4
3. Twente 1
4. Werder 1

Aktualni europski prvak bez većih je problema svladao Werder iz Bremena te time popravio dojam iz prvog kola ovog natjecanja kada se mučio s Twenteom. Benitez je utakmicu započeo bez ozlijeđenog Diega Milita, ali taj se nedostatak i nije previše osjetio jer za igru je vrlo raspoložen bio Kamerunac Samuel Eto'o. Upravo je Eto'o načeo Nijemce, nakon odličnog proigravanja Cambiassa. Argentinski veznjak asistirao je Kameruncu i kod drugog gola, ali začuđujuće loša bila je zadnja linija gostiju, kroz koju su se domaćini jednostavno - šetali. A na identičan način pao je i treći gol, koji je zabio Wesley Sneijder. Naravno, s takvom prednošću u drugom dijelu bilo je samo tehničko odrađivanje posla, ali gosti očito nisu ispravili greške u svojoj obrani, pa je Eto'o još jednom uspio zabiti. Dobio je loptu u prostor, pretrčao Wiesea i zabio za konačnih 4:0.


Od četvorice hrvatskih igrača koji igraju za momčad sa sjevera Londona, od prve minute igrao je tek Luka Modrić. Niko Kranjčar i Vedran Ćorluka svoje su prigode čekali na klupi, dok je Pletikosa dvoboj pratio s tribina. Ćorluka je imao peh što se King oporavio. No, iako našim igračima ostaje žal što nisu nastupili, na kraju utakmice barem su slavili sigurnu pobjedu svojih 'spursa'. Luka Modrić bio je vrlo zapažen u tandemu s Van der Vaartom. I Nizozemac je imao svoju rolu, no u 39. minuti promašio je s bijele točke. Ipak, da ne bi bio najveći tragičar, jer isključen je u 61. minuti nakon drugog žutog kartona, Van der Vaart se iskupio na početku drugog dijela, kada je sjajno poentirao nakon povratne Crouchove lopte. S tim pogotkom kao da je laknulo domaćinima, a već u 50. minuti bilo je 2:0. Bale je izborio penal, a s bijele točke bio je precizan Pavljučenko. Gosti su smogli snage i preko Chadlija uspjeli smanjiti na 1:2. Ipak, kako su brzo zabili, tako su gosti još brže primili i treći gol. Kuiper je u svom 16-ercu igrao rukom, sudac Haglund pokazao na bijelu točku, a Pavljučenko još jednom bio precizan. Točku na 'i' velike večeri 'spursa' stavio je Velšanin Bale koji je zabio za 4:1.

SKUPINA B:
Schalke - Benfica 2:0 (Farfan 73, Huntelaar 85)
Hapoel Tel-Aviv - Lyon 1:3 (Enyeama 79-11 m/Bastos 7-11 m, 36, Pjanić 90+4)

TABLICA:
1. Lyon  6
2. Benfica 3
3. Schalke 3
4. Hapoel Tel-Aviv 2 0

Nakon posrtanja u francuskom prvenstvu, Olimpique iz Lyona stigao je na 'rehabilitaciju' u Izrael. Za momčad 'lavova' od prve je minute igrao i naš Dejan Lovren. Za Francuze sve je krenulo odlično već od starta utakmice jer Bastos je poentirao s bijele točke u sedmoj minuti. Gosti su do novog gola stigli u 36. minuti, a strijelac za 'lavove' ponovno je bio Bastos. Domaćini su pokušavali napraviti nešto, ali pogodak su postigli tek u 79. minuti, nakon Lovrenovog prekršaja zbog kojeg je dobio žuti karton, i to preko vratara Enyeame, koji je realizirao jedanaesterac. Duboko u sudačkoj nadoknadi Pjanić je postavio konačnih 1:3, za drugu pobjedu Lyona. 

Iako ga je trener Magath dan ranije kaznio sa 10.000 eura zbog nepoštivanja taktičkih zamisli, Ivan Rakitić od prve je minute krenuo u dvoboju Schalkea i Benfice. Naš je reprezentativac igrao do 66. minute te bio jedan od zapaženijih igrača svoje momčadi. Ipak, Magath ga je izvadio, a uveo Jonesa. Nakon te promjene domaćini su vrlo brzo stigli u vodstvo, a strijelac je bio Farfan. Konačnih 2:0 za domaćine postavio je Huntelaar, a akciju uoči gola pokrenuo je bivši Realov velikan Raul.


SKUPINA C:
Valencia - Manchester United 0:1 (Hernandez 85)
Rangers - Bursaspor 1:0 (Naismith 18)

TABLICA:
1. Rangers 4
2. Manchester United 4
3. Valencia 3
4. Bursaspor 0


Manchester United u dvoboj na Mestalli krenuo je bez najvažnijeg igrača, Rooneyja, ali i bez Giggsa te Scholesa. Naravno, domaćinima, koji su vodeća momčad Primere i imaju odličan start u Ligi prvaka, to je trebalo olakšati posao protiv ne baš uvjerljivih 'crvenih vragova'. U prvom dijelu obje su momčadi više pazile da ne prime gol nego što su napadale, pa su prigode bile rijetke. Za goste je najbolju imao Berbatov. U drugom dijelu bilo je zanimljivije, s time što su gosti bili povučeniji, ali i opasniji te s iskusnijim trenerom, koji je imao nos za zamjene. Umjesto Andersona uašao je Fernandez, a mladi se igrač treneru odužio na najbolji način pogodivši mrežu u 85. minuti za ukupnu pobjedu. Tako se Manchester United vratio u igru i isprao blamažu iz prvog kola u kojem je remizirao s Glasgow Rangersom.

A Škoti su taj rezultat iz prvog kola, za koje naš Nikica Jelavić nema pravo nastupa u Ligi prvaka, potvrdili u drugom kolu protiv debitanta, turskog Bursaspora. Iako bi se očekivao lak posao za domaćine, u prvom dijelu više su prigoda za pogotke imali gosti. No, jedno ubacivanje Broadfoota s lijeve strane Naismith je realizirao i olakšao posao domaćinima.


SKUPINA D:
Rubin - Barcelona 1:1 (Noboa 30-11 m/Villa 60-11 m)
Panathinaikos - Kopenhagen 0:2 (N'Doye 28, Vingaard 37)

TABLICA:
1. Kopenhagen  6
2. Barcelona  4
3. Rubin  1
4. Panathinaikos  0

U prvoj utakmici igranoj večeras, Rubin je još jednom iznenadio Barcelonu, odigravši s Kataloncima 1:1. Oba pogotka postignuta su iz 11-erca, poveli su domaći preko Christiana Noboe (30-11 m), a izjednačio je David Villa (60-11 m). Iako Pepe Guardiola nije želio koristiti Argentinca Messija, razvoj na terenu natjerao ga je na forsiranje ponajboljeg igrača svijeta, koji je ušao u 60. minuti.

U drugoj utakmici večeri, koja je imala krvavu uvertiru na ulicama Atene, gosti su napravili veliko iznenađenje i pobijedili domaćine sa 2:0. S te utakmice posebno je upečatljiv gol Vingaarda, koji je zabio iz slobodnjaka sa skoro 30 metara.