MARKO ARNAUTOVIĆ

Austrijski Bosanac kojeg nije volio Jose Mourinho

29.09.2010 u 13:12

Bionic
Reading

U dresu milanskog Intera on se nije puno naigrao u prvom sastavu. S novim klubom Werderom iz Bremena, Marko Arnautović vratio se na stadion Giuseppe Meazza. Austrijanac bosanskog podrijetla igrač je koji polarizira

'Djetinjasta glava' ponovno je u Milanu, glavnom nogometnom gradu Italije. Tako ga je svojedobno nazvao bivši trener Intera Jose Mourinho - prije nego što je Arnautovića praktično potjerao u Bundesligu. Werder je mladog napadača dočekao otvorenih ruku. I sada se Arnautović u dresu novog poslodavca u Ligi prvaka bori za bodove protiv starog poslodavca.

I branitelja naslova najboljeg kluba u Europi. 21-godišnjak na Giuseppe Meazzi nije zainteresiran samo za sportskim uspjehom s Werderom, on će dati gas kako bi popravio i svoj ugled nogometnog profesionalca.

Austrijanac nije jednostavna osoba. A Mourinho nije jedini koji je s njim znao izgubiti živce. Još uvijek austrijski sportski novinari pričaju (istinite) anegdote o tome kako je Arnautović na pripreme s mladom reprezentacijom alpske zemlje došao u skupocjenom Bentleyju. Marko je kolegama htio pokazati tko je najveća faca u ekipi. 'Ja jednostavno volim aute', govorio je kasnije s kiselim osmijehom.

Werder je Interu platio 6,2 milijuna eura odštete za talentiranog golgetera. I već u prvim danima tijekom pripremne faze za novu sezonu upoznao i dobre - ali i loše strane mladića iz mješovitog braka. Arnautovićeva majka je Austrijanka, a tata Srbin iz Bosne i Hercegovine. Tehničke majstorije i spektakularne zgoditke u test-utakmicama on je kombinirao s uvredljivim gestama u smjeru publike - i kolega iz Werderove ekipe.

A da se radi o velikom talentu potvrđuju izjave brojnih stručnjaka. Andreas Herzog, austrijska nogometna legenda (i bivši igrač Bayerna i Werdera), o Arnautoviću govori kao o 'najboljem igraču koji je u posljednjih 30 godina trčao terenima po Austriji'. O njemu neki pričaju kao o 'klonu Zlatana Ibrahimovića'. I jedan i drugi su visoki napadači (190 i 192 cm), i jedan i drugi su na glasu kao arogantni, i jedan i drugi potječu iz BiH.

Njegova sreća je da je završio u Werderu. Trener Thomas Schaaf i menadžer Klaus Allofs na glasu su kao vrlo strpljivi pedagozi nebrušenih nogometnih dragulja. Za 'ćuške' u momčadi je zadužen kapetan Torsten Frings. On je u nekoliko navrata preko medija vrlo oštro kritizirao 'ponašanje mladog i nezrelog' Arnautovića. A upravo taj ugled austrijski reprezentativac želi popraviti na sjeveru Njemačke u dresu 'zelenih'. 'Ja sam odlučan izboriti se za mjesto u prvoj ekipi Werdera. Siguran sam da ću ovdje opravdati ukazano mi povjerenje', tvrdi on samouvjereno.

Arnautović je na putu rehabilitacije. Još uvijek je doduše u svojim nastupima, uz pametna dodavanja i izvrsne driblinge, uočljiv veliki postotak izgubljenih lopti - za koje se ne pokušava ponovno izboriti, već ih samo komentira slijeganjem ramena. A upravo je to reakcija koju njegov trener ne želi vidjeti na terenu. Werderovi navijači kod takvih scena imaju manje strpljenja od Schaafa, oni su u više navrata izviždali mladu, arogantnu divu. A Arnautović na zvižduke reagira nerazumijevanjem: 'Tko me bolje poznaje doći će do drugačijeg zaključka. Ja nisam arogantan!'

Zanimljivo je da će Arnautović nakon gostovanja kod Intera u idućim tjednim nastaviti putovanje u vlastitu prošlost. Werderovo iduće gostovanje je na programu 20. listopada kod nizozemskog Twentea. A Enschede je mjesto u kojem je procvala međunarodna karijera mladića koji voli brze aute. Već s napunjenih 16 godina, Arnautović je napustio svoj rodni Beč i zaigrao u nizozemskoj 1. ligi.