LIGA PRVAKA

Golijada u Lisabonu, Pao iznenadio Mourinha

27.11.2008 u 08:52

Bionic
Reading

U srijedu navečer igrane su utakmice 5. kola Lige prvaka u skupinama A, B, C i D i nakon njihova završetka znamo da su idući krug natjecanja osigurali Barcelona, Sporting Atletico i Liverpool

Pretposljednje kolo Lige prvaka za skupine A, B, C i D bilo je prilično uzbudljivo i nakon njega valja nam čekati još dva tjedna da saznamo sve putnike u osminu finala najprestižnijeg svjetskog klupskog nogometno natjecanja. Pravu golijadu vidjeli smo u Lisabonu gdje su Sporting i Barcelona igrali revijalnu utakmicu s obzirom da su obje te ekipe otprije sigurne za nastavak natjecanja, a u srijedu isto su osigurali domaćim pobjedama Atletico i Liverpool. Tragičari večeri su nogometaši Anatrhosisa koji su ispustili pobjedu protiv Werdera i doveli u pitanje čak i ostanak u Europi na proljeće.

Sporting - Barcelona 2:5
Strijelci: 0:1 Henry (14), 0:2 Pique (17), 0:3 Messi (50), 1:3 Miguel Veloso (65), 2:3 Liedson (66), 2:4 Caneira (67-ag), 2:5 Krkić (73-11m)

Sporting: Rui Patricio; Grimi, Anderson Polga, Carrico, Caneira; Moutinho, Miguel Veloso, Pereirinha; Liedson (Helder Postiga, 79), Romagnoli (Derlei, 46), Djalo (Tiago, 73)
Barcelona: Valdes; Caceres, Pique, Marquez, Alves; Gudjohnsen, Busquets, Xavi (Keita, 74); Hleb, Henry (Krkić, 46), Messi (P. Rodriguez, 57)

Portugalski Sporting, makar uvjerljivo pobijeđen na svom travnjaku od katalonskog ponosa, nije imao baš nikakvih problema s tremom i upitnicima iznad mogućeg plasmana u idući krug Lige prvaka. Kako su i Barcelona i Sporting već u prošlom kolu osigurali nastup u osmini finala, tako je njihov međusobni susret u Lisabonu bio tek stvar prestiža i nadigravanja. Nakon prave golijade gledatelji na stadionu Jose Alvalade mogli su biti itekako zadovoljni.

U takvoj konstalaciji snaga Barca se puno bolje snašla i već prije isteka sat vremena igre osigurala prednost od tri gola. Utakmica je, u principu, bila završena već u prvih 20 minuta igre. Prvo je Thierry Henry u 14. minuti iskoristio dobro ubacivanje Lionela Messija i iz blizine matirao golmana Ruija Particija, a zatim je tri minute kasnije Gerrard Pique povisio na 2:0. Početkom drugog dijela Messi je izvrsno izvedenim slobodnjakom s ruba šesnaesterca Sportinga zabio i treći pogodak za konačnu potvrdu velike večeri Barcelone. Do kraja utakmice vidjeli smo čak tri gola u tri minite, a domaćini su u 65. i 66. minuti čak stigli nadomak iznenađenja. Ipak, autogol Marca Caneire odagnao je sve sumnje u konačnog pobjednika. Završnih 5:2 za Katalonce djelo je Bojana Krkića.

Šahtar - Basel 5:0
Strijelci: 1:0 Jadson (32), 2:0 Willian (50), 3:0 Jadson (65), 4:0 Jadson (72), 5:0 Seleznov (75)

Šahtar: Pjatov; Srna (Jezerski, 77), Kučer, Iščenko, Rat; Jadson, Hubschman, Gaj, Willian; Fernandinho (Duljaj, 73); Luiz Adriano (Seleznov, 46)
Basel: Costanzo; Zanni, Abraham, Marque, Safari; Huggel; Carlitos (Frei, 69), Ergić, Eduardo (Mustafi, 65), Stocker; Derdiyok

Darijo Srna i njegov Šahtar ipak će na kraju natjecanja u C skupini Lige prvaka igrati na proljeće u Europi. Istina, neće nastaviti borbu za naslov prvaka Europe, ali su Ukrajinci pobjedom nad švicarskim Baselom osigurali treće mjesto i nastup u Kupu Uefe. Posve zasluženo!

Šahtar je vodstvo od 2:0 zaslužio puno boljom igrom od suparnika, većim brojem udaraca prema golu, te svakako i mirnoćom svojih napadača u završnicama akcija. Srna je odigrao kapetanski dobro, bio je često u dodiru s loptom i upravo zahvaljujući njemu Šahtar je osvojio bodove koji ga ostavljaju u europskim kupovima. Prvi gol za domaćine postigao je Jadson u 32. minuti lijepim udarcem iz daljine, a na 2:0 povisio je Willian predivnim solo prodorom. Do kraja utakmice domaći su se posve raspucali i u 75. minuti 'pukla' je 'petarda'. Jadson je postigao het-trik, a strijelac je još bio i Jevgenij Seleznov.

Anatrhosis - Werder 2:2
Strijelci: 1:0 Nikolaou (62), 2:0 Savio (68), 2:1 Diego (72-11m), 2:2 Hugo Almeida (87)

Anorthosis: Nagy - Constantinou, Katsavakis, Dellas, Leiwakabessy - Ocokoljić (Frousos, 56), Skopelitis (Nikolaou, 46), Savio (Panagi, 71), Dobrašinović, Laban - Taher
Werder: Vander - Fritz (Boenisch, 75), Mertesacker, Naldo, Tošić - Frings, Baumann (Hunt, 59), Diego, Ozil - Hugo Almeida, Pizarro (Rosenberg, 78)

Premda su Ciprani bili sigurno najveći autsajderi cijele Lige prvaka baš su oni ostali u igri za jedno od prva dva mjesta u vrlo jakoj skupini B. Njemački Werder umalo se na tom sredozemnom otočiću proveo kao bos po trnju i svojim navijačima pripremio još jedno veliko razočarenje. No, konačnih 2:2 ipak su Nijemci zaslužili i tako si ostavili nadu da će ući barem u Kup Uefe.

Prvi pogodak na utakmici zabio je Nikos Nikolau u 62. minuti, već šest minuta kasnije Savio je povisio na 2:0, a Werder je 'u igru' golom vratio Diego postigavši gol s bijele točke u 72. minuti. Do kraja utakmice rezultat Hugo Almeida zabio je izjednačujući gol. Werder je bio bolji, imao puno više prilika i inicijative, no igrači Thomasa Schaafa nisu imali dovoljno koncentracije za nešto više od remija. Istovremeno, domaćini imaju za čime žaliti jer u posljednjem kolu gostuju u Ateni, a kako i Panathinaikos još ima realne šanse za drugi krug, tako će i borba u Ateni biti izuzetno velika.

Cluj - Roma 1:3
Strijelci: 0:1 Brighi (11), 0:2 Totti (23), 1:2 Y. Kone (30), 1:3 Brighi (64)

CFR Cluj: Stancioiu - Panin (Deac, 84), Cadu, Galiassi, Pereira - Dubarbier (E. Kone, 70), Dani (Peralta, 73), Trica, Muresan, Culio - Y. Kone
Roma: Doni - Cassetti, Juan, Mexes, Tonetto (Riise, 86) - Taddei, De Rossi, Perrotta (Pizarro, 90), Brighi - Totti (Vučinić, 81), Baptista

Rumunjski Cluj ipak nije uspio nadigrati favoriziranu Romu i Talijani su nakon gostujućeg uspjeha samo na korak od osmine finala. Ukoliko u zadnjem kolu odigraju barem neriješeno na svom travnjaku protiv Bordeauxa tad će nastaviti natjecanje u Ligi prvaka. S druge strane, Cluj je i unatoč porazu protiv Rimljana svakako opravdao epitet iznenađenja, jer četiri osvojena boda u društvu Francuza, Talijana i Engleza (Chelsea) definitivno je puno više od najoptimističnijih najava.

Dva gola Mattea Brighija i jedan Francesca Tottija u samo sat vremena bilo je i više nego dovoljno za osvajanje nova tri boda rimske ekipe. Počasni gol domaćih, zabio ga je Yssuf Kone u 30. minuti, tek je bio trenutak radosti za brojne navijače na stadionu Cluj-Napoca. Ipak, unatoč pobjedi Roma nije osigurala prolazak skupine, jer su Chelsea i Bordeaux odigrali samo 1:1 u Francuskoj. Da su Englezi očuvali svoje minimalno vodstvo tifosi Rome već bi mogli slaviti osminu finala.

Inter - Panathinaikos 0:1
Strijelac: Sarriegi (69)

Inter: Julio Cesar; Maicon, Cordoba, Materazzi, Maxwell (Cruz, 75); Zanetti, Cambiasso, Muntari (Quaresmoa, 46), Figo (Balotelli, 72); Adriano, Ibrahimović
Panathinaikos: Galinović; Nilsson, Vintra, Goumas, Sarriegi, Spiropoulos; Gabriel (Tziolis, 84), Simao, Gilberto Silva, Karagounis (Salpingidis, 63); Mantzios (Rukavina, 90+4)

Inter je u pretposljednjem kolu borbe u skupini B imao priliku čak i remijem osigurati prvo mjesto, no Panathinaikos je izdržao sve nalete plavo-crnih i Joseu Mourinhou zadao nove glavobolje pred odlučujuću utakmicu posljednjeg kola protiv Werdera u Bremenu. I inače, ta skupina je najneizvjesnija jer i ciparski Anatrhosis još ima itekako realne šanske za osvajanje prvog ili drugog mjesta, dok Nijemci i dalje gaje nade da će, ako već ne osminu finala Lige prvaka, 'uhvatiti' treće mjesto i Kup Uefe.

Inter je bio bolji u utakmici u Milanu, ali Mario Galinović sprečavao je sve nakane domaćih napadača da pogotkom riješe pitanje prvog putnika u drugi krug Lige prvaka. Naš golman na trenutke je doista briljirao, a da njegov trud ne ostane neiskorišten pobrinuo se Jose Sarreigi u 69. minuti postigavši pobjedonosni gol Juliu Cesaru. Morinho je od početka u igri držao 'zloćka' Adriana, no ni Brazilac ni Zlatan Ibrahimović nisu uspjeli nadmudriti obranu grčkog kluba.

Atletico Madrid - PSV 2:1
Strijelci: 1:0 Simao (14), 2:0 Maxi Rodriguez (28), 2:1 Koevermans (47)

Atletico: Coupet - Seitaridis, Ujfaluši, Heitinga (Pablo, 51), Pernia - Maxi Rodriguez, Raul Garcia (Assuncao, 80), Maniche, Simao - Forlan, Aguero (Sinama-Pongolle, 66)
PSV Eindhoven: Isaksson - C. Salcido, Rodríguez, Bréchet, Pieters (Čulina, 46) - Simons, Mendez (Nijland, 86), Afellay (Bakkal, 28), Dzsudzsák - Lazović, Koevermans

Madrižani su uoči gostovanja PSV-a priželjkivali barem bod kojim bi osigurali nastavak natjecanja u Ligi prvaka, a na kraju su posve zasluženo stigli do treće pobjede u natjecanju i, jasno, već se sad mogu početi pripremati za proljeće u Champions ligi. PSV je jedinu, i to malu, premoć imao u posjedu lopte (51:49) i nakon još jedne ne odveć dobre predstave u zadnjem kolu u skupini D tražit će bodove protiv Liverpoola u Nizozemskoj ne bi li barem igrali Kup Uefe.

Golove odluke za Atletico su zabili Simao i Maxi Rodriguez u 14. i 28. minuti, nakon čega se PSV više nije uspio vratiti u rezultatsku izjednačenost. Istina, gol Koevermansa postignut već u drugoj minuti drugog poluvremena dao je nadu gostima da bi mogli izboriti barem remi, no to se ipak nije dogodilo. Atletico je pobijedio s 2:1 i njegovo gostovanje u Marseilleu 9. prosinca bit će tek predstava za dušu njihovih brojnih navijača.

Liverpool - Marseille 1:0
Strijelac: Gerrard (23)

Liverpool: Reina - Arbeloa, Carragher, Agger, Aurelio (Dossena, 46) - Kuyt (Leiva, 85), Xabi Alonso, Gerrard, Mascherano, Riera (Benayoun, 64) - Torres
Marseille: Mandanda - Bonnart (Samassa, 89), R. Zubar, Hilton, Taiwo - Ziani, Cana, Be. Cheyrou - Kone (Valbuena, 78), Niang, Ben Arfa

'Redsi' Rafaela Beniteza ponovno nisu odigrali nezaboravnu partiju, no ponovno su rezultatski bili uspješni. Da bi stvar po njih bila bolja, upravo su pobjedom nad Francuzima osigurali drugi krug, pa će gostovanje kod PSV-a španjolski trener na klupi Liverpoola iskoristiti za odmaranje svojih glavnih vedeta i 'opipavanje' mogućnosti igrača koji su dosad bili u drugom planu.

Jedini gol na utakmici zabio je kapetan Steven Gerrard, no osim tog bljeska 'Redsi' nisu pokazali previše lijepog nogometa. U drugom poluvremenu tek su dvaput zapucali na vrata gostujućeg golmana Mandanda. Marseille je, istovremeno, na Anfieldu pružio svoj maksimum, što ipak nije bilo dovoljno za nešto više od minimalnog poraza. Ipak, dobra vijest za Francuze je da će u slučaju istog broja bodova s PSV-om upravo oni izboriti Kup Uefe. No, da bi to ostvarili morat će odigrati vrlo dobru utakmicu na svom travnjaku za dva tjedna protiv madridskog Atletica.

Bordeaux - Chelsea 1:1
Strijelci: 0:1 Anelka (60), 1:1 A. Diarra (83)

Bordeaux: Valverde - Chalme, Planus, S. Diawara, Jurietti - Gouffran (Cavenaghi, 67), Fernando, Gourcuff, A. Diarra, Wendel (Obertan, 75) - Chamakh
Chelsea: Čech - Bosingwa, Ivanović, Terry, A. Cole - J. Cole (Paulo Ferreira, 85), Ballack, Mikel, Lampard, Malouda - Anelka (Drogba, 63)

Londonski Chelsea bio je uoči 5. kola natjecanja u skupini A u najboljoj situaciji za osiguravanje prvog mjesta, do 83. minute bili su i sigurni putnici u osminu finala, a onda ne samo da su Scolarijevi igrači primili izjednačujući gol, nego su i na neko vrijeme ostali bez Franka Lamparda koji je u tek nekoliko minuta prije kraja utakmice dobio crveni karton. A svi jako dobro znamo što Lampard znači za igru Otočana…

Gol za goste na stadionu Chaban-Delmas zabio je nakon krasnog solo prodora Nicolas Anelka, a na 1:1 izjednačio je udarcem glavom Alou Diarra. Francuzi su, tako, ostali u igri za osvajanje barem drugog mjesta, a to će ostvariti ako u narednom kolu, na Olimpijskom stadionu u rimu, nadvise Romu. Chelsea je i dalje vodeća momčad skupine, a s obzirom da iduću utakmicu igraju na svom Stamford Bridgeu protiv Cluja, treba očekivati da će pronaći način kako osvojiti presudne bodove za prolaz u europsko proljeće.