TRENER (NI)JE KRPA

Velikani u rezultatskoj krizi, ali treneri još traju

20.09.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Gledajući koliko treneri traju u najjačim europskim ligama, samim time i svjetskima, čovjek se nad hrvatskima može samo sažaliti. Naime, u osam kola Prve HNL dogodilo se već devet smjena, a u Schalkeu, recimo, koji je uložio hrpu love, trener Magath upisuje samo poraze i još uvijek je čvrsto na svojoj poziciji

Iako je ligaška sezona na samom startu, a u Ligi prvaka odigrano tek prvo kolo, nekoliko se velikana nalazi u velikim problemima. Španjolski i engleski klubovi, koji nastupaju u elitnom natjecanju, u nacionalnim ligama stoje prema očekivanjima. Valencia je vodeća, Real na trećem mjestu, dok je Barcelona 'skromna' šesta, s tri boda zaostatka za vodećom Valencijom. Barca je u tri kola izgubila od Herculesa, ali ponajprije zato što je Guardiola odmarao dio glavnih igrača. Potom je demonstrirala moć protiv Panathinaikosa pregazivši ga 5:1, ali i dominirajući terenom s čak 83 posto posjeda lopte.

Englezi su još uvjerljiviji, sva četiri predstavnika u Ligi prvaka među pet su vodećih u domaćem prvenstvu. Chelsea je prva sa stopostotnim učinkom, Arsenal i Manchester United na drugom su i trećem mjestu, dok je Tottenham, s istim brojem bodova kao i City, na petom mjestu. Od velikana je najskromniji Liverpool, koji se nalazi tek na 16. (od 20) mjestu.

Francuski i talijanski predstavnici u Ligi prvaka u domaćem prvenstvu ne kotiraju baš najbolje. Aktualni europski prvak, milanski Inter, nakon tri kola Serije A dijeli prvo mjesto s Cesenom. Gradski rival Milan nalazi se tek na desetom mjestu, dok je Roma 17, sa samo dva osvojena boda. Francuski aktualni prvak Olympique iz Marseillea ima velikih problema i u domaćoj ligi, jer je  osmi, a i u Ligi prvaka se kompromitirao protiv moskovskog Spartaka. A što tek reći za Lyon i Auxerre? 'Lavovi' su nakon šest kola 17, a Auxerre pretposljednji, 19, bez pobjede.

No najveća drama je u Njemačkoj. Prošlogodišnji finalist Lige prvaka, minhenski Bayern, deveti je, sa samo jednom pobjedom u četiri kola. Werder iz Bremena nalazi se na 11. mjestu, a Schalke, koji je ove godine mnogo investirao u momčad dovevši Raula i Huntelaara, nalazi se na posljednjem, 18. mjestu, sa sva četiri poraza.

Ipak, ono što sve ove lige i klubove čini velikima jest konstanta. Unatoč krizi i skromnim rezultatima, još uvijek ne pomišljaju na trenerske smjene. A u našoj, Prvoj HNL, u osam kola se na klupama dogodilo već devet promjena.