PORAZ U GRČKOJ

AEK u drugom dijelu razbio Hajduk

16.09.2010 u 22:58

Bionic
Reading

Hajduk je u skupinama Europske lige krenuo porazom. U prvom kolu skupine G hrvatski predstavnik pokleknuo je na gostovanju kod AEK-a. Na Olimpijskom stadionu pred oko 25 tisuća gledatelja Grci su slavili sa 3:1

Nakon 16 godina Hajduk je opet igrao u skupinama jednog Uefinog natjecanja. No, povratak u europsku elitu neće pamtiti po dobrome. Momčad s Poljuda iz grčke metropole vratila se praznih ruku. 'Crnih minuta' bilo je previše da bi se izvukao barem bod kod solidnog AEK-a. Bio je to drugi poraz Splićana u ogledima s grčkim klubovima u pet utakmica (dva remija).

Tradicionalno kada je riječ o europskim gostovanjima, 'majstor s mora' loše je krenuo. AEK je imao kontrolu, a već u 12. minuti Grci su probili obranu gostiju. Vejić se poskliznuo, Djebbbour sjurio s lijeve strane u šesnaesterac i pogodio preko Subašića. No, ovoga puta 'bili' nisu potonuli. Vezni red Hajduka je proradio, a pomutnju u domaćim redovima su radili prvo Ibričić, Sharbini i Strinić, a zatim udarcima iz daljine Tomasov te Ljubičić.

Dominacija hrvatskog predstavnika potvrđena je u 29. minuti. Tomasov je oduzeo loptu Boubi Diopu koji odmah radi prekršaj u kaznenom prostoru. Siguran izvođač s bijele točke je bio Ibričić koji je izveo 'Panenku'. Do odmora bila je to ravnopravna borba, a više od tisuću navijača Hajduka na tribinama moglo je biti zadovoljno onime što su prezentirali njihovi ljubimci nakon 15. minute susreta.

No, Poklepovićevi izabranici u drugi dio su ušli katastrofalno. Odmah su Atenjani iznudili jedanaesterac preko Djebbourova, iako je to bila sumnjiva odluka nizozemskog suca Nijhuisa. Srećom, Subašić je skinuo kazneni udarac napadaču AEK-a. Teško razdoblje i dalje se nastavilo, Vejić je prsima blokirao mat situaciju domaćina, Ibričić je loptu izbijao sa crte, a udarci domaće družine iz daljine opasno su fijukali pored vratnica. U 65. minuti Scocco je snažno opalio s više od 20 metara, Subašić odbio loptu ispred Lyberopoulosa koji je poklon iskoristio i vratio prednost na grčku stranu.

Do kraja utakmice Poklepović je izmjenama pokušao preokrenuti tijek, ali AEK je bio bolja momčad i pobjedu je potvrdio u posljednjim trenucima kada je Scocco izbjegao zaleđe i još jednom svladao zaposlenog Subašića. Bez obzira na poraz od dva razlike, ostao je dojam da su Splićani mogli puno više napraviti, a još jednom se potvrdilo da Hajduk izvan Poljuda ima velikih problema. U zadnjih 14 gostovanja u Europi 'bili' su tek jednom pobijedili, i to slabašnu maltešku Birkirkaru.

U drugoj utakmici skupine Zenit je kao gost svladao Anderlecht 3:1.

Sljedeću utakmicu Hajduk igra na Poljudu 30. rujna protiv Anderlechta (19 sati).

AEK – Hajduk 3:1

Atena - Olimpijski stadion, gledatelja 25000, sudac Nijhuis (Nizozemska)

Strijelci: 1:0 Djebbour (12), 1:1 Ibričić (29-11m), 2:1 Liberopoulos (65), 3:1 Scocco (89)

AEK: Arambatzis, Jahić, Manolas, Dellas, Lagos, Kafes (Leonardo, 74), Papa Bouba Diop, Burns (Patsatzoglou, 70), Liberopoulos (Blanco, 90), Scocco, Djebbour.
HAJDUK: Subašić, J. Buljat, Vejić, Maloča, Strinić, Ljubičić, Bulku (Trebotić, 81), Tomasov (Oremuš, 67), Ibričić, Anas Sharbini (Čop, 61), Vukušić.