LIGA PRVAKA

Analiza skupine H - Arsenal favorit, Partizanu fenjer

07.09.2010 u 11:26

Bionic
Reading

U skupini H Arsenal i Šahtar ne bi smjeli imati previše problema s osvajanjem prva dva mjesta, dok na Bragu već sad možemo računati u Europskoj ligi. Partizanu je već ulazak u Ligu prvaka nešto neponovljivo, a eventualni bod otet favoritima bit će slavljen poput pobjede

U posljednjoj skupini Lige prvaka malo toga može krenuti po zlu za favorite. Arsenal i Šahtar puno su bolji od konkurencije, baš onoliko koliko je i Braga jača od Partizana. Vjerojatno najlakša skupina ove sezone nudit će slabe koeficijente na kladionicama. Predviđanja su da će Englezi i Ukrajinci biti prvi i drugi, a Portugalci treći, te tako izboriti Europsku ligu na proljeće, dok će 'fenjer' uvjerljivo pripasti Beograđanima.

Skupina H: Arsenal, Šahtar, Braga, Partizan
Težina:
najlakša skupina

Ukupno gledajući, to je za prvog nositelja možda i najslabija moguća skupina. No taj podatak i ne treba čuditi, jer Arsenal već tradicionalno ima sreće sa ždrijebom i vuče grupu koju lagano prolazi s velikim bodovnim kontom. Za drugo je mjesto prvi kandidat Šahtar, čija će se brazilska linija suprotstaviti Braginoj, koja je još u kvalifikacijama pokazala koliko je neugodna ekipa, izbacivši Sevillu iz ovogodišnjeg natjecanja. Najvrući teren će ipak biti Partizanov, gdje bi se, u grotlu stadiona JNA, neiskusnije ekipe mogle izgubiti.

Arsenal: nakon sapunice oko odlaska Fabregasa, Arsenal je zaključio uspješan prijelazni rok i ekipa je definitivno jača. U Ligi prvaka je uvijek pri vrhu, ali nikad u samom vrhu natjecanja, jer ga na proljeće često zadesi serija ozljeda ključnih igrača. Problem s golmanima i dalje postoji, a rješenje će možda tražiti u zimskom prijelaznom roku.

Snaga ekipe: tehnički gotovo savršena igra
Slabost ekipe: nedostatak čvrstine i golmani
Šanse za prolaz: 95 posto

Šahtar: povratkom Čigrinskog, ostankom Srne i dolaskom Eduarda momčad izgleda poprilično snažno. Igrat će sasvim sigurno atraktivan nogomet jer je napadački orijentirana, na čelu s trijem odličnih brazilskih veznjaka (Fernandinho, Jadson, Wilian) i našim Darijem Srnom. Ako se još i Eduardo vrati u formu, klub bi mogao i dalje od skupina.

Snaga ekipe: brazilski vezni red na čelu s našim Darijem Srnom
Slabost ekipe: poprilično spora i statična defanzivna linija
Šanse za prolaz: 70 posto

Braga: ekipa je to koja je priredila možda i najveće iznenađenje pretkola tog natjecanja, izbacivši vrlo jaku momčad Seville. Bragin je igrački kadar uglavnom sačinjen od Brazilaca, nema velikih imena i zvijezda, ali već su pokazali da to mogu kompenzirati disciplinom i munjevitim kontranapadima, pa će biti posebno opasni na gostovanjima.

Snaga ekipe: disciplina pomiješana s brazilskom tehnikom
Slabost ekipe: potpuno neiskustvo igranja na ovoj razini
Šanse za prolaz: 30 posto

Partizan: ove sezone postigao je i više od zacrtanog cilja. Samo igranje u ovom natjecanju velika je nagrada za klub iz Beograda, ali sada kad je već u njemu, sigurno neće prepuštati bodove bez borbe. Na vlastitom stadionu i pred vlastitim navijačima, može iznenaditi svaku momčad s imalo neozbiljnim pristupom, posebno ako napadač Cleo bude u formi iz pretkola.

Snaga ekipe: fanatična podrška s juga stadiona JNA
Slabost ekipe: nedovoljna individualna kvaliteta i neiskustvo
Šanse za prolaz: 5 posto