PORTUGALCI U OSLU

Norvežani u utorak dijele radne knjižice?

06.09.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Mogu li 'vikinzi' konačno promijeniti usud i stići do prve, povijesne pobjede nad 'malim Brazilom'? S obzirom na okolnosti i trenutačnu formu, u Oslu bismo u utorak navečer (prijenos uz komentar Marka Šapita na Arena Sportu 2 u 20.30 sati) mogli gledati show u režiji Norvežana, a onda bi neki Portugalci mogli završiti i na burzi rada

Nastavljaju se borbe u kvalifikacijama, a jedan od najzanimljivijih srazova zasigurno je onaj skupine H u Oslu. Norveška, koja je startala pobjedom protiv Islanda (2:1), dočekuje grogirani Portugal koji je kiksao kod kuće u dvoboju s nejakim Ciprom (4:4).

Bit će to pravi test za norveške ambicije, jer je gostujuća družina svojevrsna crna mačka za reprezentaciju sa sjevera Europe. Ta dva nacionalna sastava dosad su imala osam ogleda, a Norveška ne zna za pobjedu - tek je izvukla dva remija, ali u prijateljskim utakmicama. Od šest portugalskih trijumfa, čak četiri su stigla u kvalifikacijskim rundama za Euro 1968. i 1980.

Posljednji njihov susret zbio se baš u Oslu u rujnu 2003, kada je Portugal u prijateljskom okršaju bio bolji 1:0, ali danas su tu neki drugi dečki.

'Bit će to težak ispit za naše igrače. Portugal je jedna od najboljih reprezentacija na svijetu, ali moramo gledati pozitivno', izjavio je legendarni norveški napadač Ole Gunnar Solskjaer koji trenutačno trenira rezerve Manchester Uniteda, a četiri godine je bio suigrač najboljeg Portugalca Cristiana Ronalda u 'crvenim vragovima'.

No najvećeg aduta gostiju neće biti, jer je ofenzivac madridskog Reala ozlijeđen, i to bi donekle moglo olakšati posao za domaćina. Ipak, bez obzira što nema Ronalda, tu su još klase poput Nanija, Dannyja, Meirelesa, Tiaga ili Carvalha.

'Moramo okrenuti situaciju u sljedećoj rundi, promijeniti loše stvari i pronaći veću stabilnost u obrani', poručio je branič Carvalho.

Knudsen, Riise, Carewu, Iversen i ostatak društva pokušat će napraviti pothvat za povijest, a u slučaju da dođu do tri boda, tada bi se portugalski izbornik Carlos Queiroz mogao naći na burzi. Njegov učinak od samo 63 posto uspješnosti na klupi reprezentacije već mu je odavno priskrbio puno neprijatelja i samo se čeka njegov novi posrtaj.

Kako to izgleda kad 'mali' Ciprani uvale četiri komada favoriziranom Portugalu


NORVEŠKA
Golmani: Rune Almenning Jarstein (Viking), Espen Bugge Pettersen (Molde), Jon Knudsen (Stabæk)
Obrambeni igrači: Vadim Demidov (Rosenborg), Brede Hangeland (Fulham), Tom Høgli (Tromsø), Jon Inge Høiland (Stabæk), John Arne Riise (Roma), Kjetil Wæhler (Aalborg)
Vezni igrači: Christian Grindheim (Heerenveen), Henning Hauger (Stabæk), Ruben Yttergård Jenssen (Tromsø), Morten Gamst Pedersen (Blackburn Rovers), Bjørn Helge Riise (Fulham), Espen Ruud (Odense), Jan Gunnar Solli (Brann)
Napadači: Mohammed Abdellaoue (Hannover 96), Daniel Braaten (Toulouse), John Carew (Aston Villa), Erik Huseklepp (Brann), Steffen Iversen (Rosenborg)

PORTUGAL
Golmani: Eduardo (Genoa), Beto (Porto)
Obrambeni igrači: Rolando (Porto), Miguel (Valencia), Ricardo Carvalho (Real Madrid), Bruno Alves (Zenit St. Petersburg), Nuno Coelho (Sporting), Sílvio (Braga), Fábio Coentrão (Benfica)
Vezni igrači: Raúl Meireles (Liverpool), João Moutinho (Porto), Manuel Fernandes (Valencia), Miguel Veloso (Genoa), Tiago (Atlético Madrid)
Napadači: Yannick Djaló (Sporting), Ricardo Quaresma (Beşiktaş), Danny (Zenit St. Petersburg), Nani (Manchester United), Hugo Almeida (Werder), Liédson (Sporting)