LIGA PRVAKA

Analiza skupine G - istinska skupina smrti

06.09.2010 u 10:15

Bionic
Reading

Vjerojatno najjača skupina od svih u ovogodišnjoj Ligi prvaka ponudit će veliku borbu za jedno od prva dva mjesta koja jamče nastavak natjecanja. AC Milan i Real Madrid mali su favoriti, no tko smije otpisati ruski Zenit ili sve bolji Auxerre?

Grupa u čijim će utakmicama uživati svi zaljubljenici u nogomet! Čak 20 titula europskog prvaka stoji u vitrinama klubova koji će odmjeriti snage u utakmicama ove skupine i to je najbolja garancija za atraktivnost i kvalitetu nogometa. Iako su Galacticosi favorit grupe, ni za njih neće biti rutinskih utakmica i pobjeda. Milan je malo ispred Ajaxa u borbi za drugo mjesto, dok je Auxerre samim plasmanom, protiv vrlo jakog Zenita iz Petrograda, ostvario već ogroman uspjeh.

Skupina G: Milan, Real Madrid, Ajax, Auxerre
Težina:
najteža skupina

Milan: Dolaskom Robinha i Ibrahimovića Milanovi se navijači opet mogu nadati visokim dometima. Iako momčad nije izbalansirana, budući da je ofenzivni dio značajno bolji od defanzivnog, Milan ima dovoljno kvalitete da može savladati svakoga, naročito ako su spremni ključni igrači poput Neste i Pirla. Teško da mogu do nove titule, ali skupinu bi trebali proći.

Snaga ekipe: raznolikost rješenja u ofenzivnom djelu igre
Slabost ekipe: prosjek godina, naročito vezne linije
Šanse za prolaz: 70 posto

Real Madrid: Ovoga ljeta nije dovedena nijedna nogometna superzvijezda i time je promijenjen smjer dosadašnje politike transfera. Najveće je pojačanje trener Mourinho koji dokazano sa sobom nosi trofeje. Ali ne treba zaboraviti ono što i sam Mourinho zna - bit će potrebna barem jedna sezona kako bi se momčad upoznala, uigrala i usvojila sve trenerove zamisli.

Snaga ekipe: nevjerojatna individualna kvaliteta i 'efekt Mourinho'
Slabost ekipe: neuigranost i nedostatak defanzivne odgovornosti
Šanse za prolaz: 85 posto

Ajax: Iako su njihovi igrači bili među najtraženijima nakon Svjetskog prvenstva (prije svih Stekelenburg, Van der Wiel, Luis Suarez), zbog visokih odštetnih zahtjeva svi su ostali u Amsterdamu. Osim toga, pojačali su se s nekoliko prekaljenih internacionalaca (Tainio, Ooijer) i s odličnim napadačem EL Hamdaouijem. U mnogim bi grupama bili favoriti za prolaz.

Snaga ekipe: prepoznatljiva brza i tehnički dotjerana igra
Slabost ekipe: nedostatak pravog playmakera
Šanse za prolaz: 40 posto

Auxerre: Oni su već postigli veliki uspjeh izbacivši Zenit i kvalificiravši se u natjecanje Lige prvaka. Zbog toga će moći igrati rasterećeno, ali to ne znači da su potpuno bez ambicija. Auxerre je već tradicionalno tvrda radnička momčad, koja rezultate gradi na organiziranoj obrambenoj igri i brzim protunapadima. U momčadi nema velikih zvijezda, sve je podređeno kolektivu.

Snaga ekipe: organizirana kolektivna igra
Slabost ekipe: nedostatak individualne klase, naročito u napadu
Šanse za prolaz: pet posto