LIGA PRVAKA

Analiza skupine B - Lyon apsolutni favorit

28.08.2010 u 10:38

Bionic
Reading

Lyon, Schalke, Benfica i Hapoel sudionici su Lige prvaka u skupini B. Francuzi se nameću kao apsolutni favoriti, dok bi se za drugo mjesto trebali boriti Portugalci i Nijemci. Izraelski Hapoel apsolutni je autsajder

Nakon skupine A, u kojoj bi aktualni europski prvak Inter i 'naš' Tottenham trebali voditi glavnu riječ, u skupini B ipak nije sve tako jasno. Francuski Lyon s našim Dejanom Lovrenom je favorit, no Schalke s Ivanom Rakitićem i Raulom te portugalska Benfica itekako će biti opasni suparnici.

Dojam je da je Hapoel autsajder, ali na njemu preostali klubovi sigurno neće nabijati razliku pogodaka; ne treba zaboraviti da su Izraelci iz Lige prvaka izbacili bogati Red Bull Salzburg i stigli u najelitnije nogometno natjecanje na svijetu.

Skupina B: Lyon, Benfica, Schalke, Hapoel
Procjena
: teška skupina

LYON: dolaskom Gourcuffa, ovosezonske ambicije mu definitivno rastu, pa tako prolazak grupe, iako to neće biti nimalo jednostavno, u Lyonu tretiraju kao conditio sine qua non. Momčad redovito nastupa u Ligi prvaka, pa za razliku od glavnih konkurenata ima potrebno iskustvo igre u tom natjecanju.

Snaga ekipe: vrhunski vezni red (Bastos, Toulalan, Pjanić, Gourcuff…)
Slabost ekipe: propusna i ozljedama sklona obrambena linija
Šanse za prolaz: 75 posto

BENFICA: da je uspjela zadržati prošlogodišnju ekipu na okupu, imala bi šanse otići i puno dalje od osmine finala. Ovako, odlascima Di Marije i Ramiresa, momčad je značajno oslabljena iako u njoj i dalje ima mnogo vrhunskih igrača, a nove igračke akvizicije su mahom još nedokazani igrači.

Snaga ekipe: obrambena linija – Pereira, Luisao, David Luiz, F. Coentrao
Slabost ekipe: vezni red, značajno oslabljen odlascima Di Marije i Ramiresa
Šanse za prolaz: 65 posto

SCHALKE 04
: Felix Magath je odlučio napraviti veliku čistku u ekipi potjeravši većinu dosadašnjih zvijezda. Ovo je prijelazna sezona za njemački klub, a kad se pogleda sastav igrača, jasan je nedostatak dubine kadra, prijeko potreban da bi ekipa mogla vući na bar dva fronta.

Snaga ekipe: željezna ruka trenera Magatha
Slabost ekipe: previše igračkih promjena tijekom ljeta, uz gubitak kvalitete
Šanse za prolaz: 55 posto

HAPOEL: mnogima je iznenađenje činjenica da je uspio izbaciti Red Bull Salzburg, i upravo je to najbolji dokaz kvalitete ove ekipe. Osim golmana Enyeame, koji se proslavio tijekom Svjetskog prvenstva, u momčadi igra i nekoliko izraelskih reprezentativaca te ih se ne treba podcijeniti.

Snaga ekipe: zajedništvo i golman Enyeama
Slabost ekipe: nedostatak iskustva i individualne klase
Šanse za prolaz: 5 posto