USPJESI DINAMA I HAJDUKA

Povratak Hrvata na europske nogometne karte

27.08.2010 u 09:53

Bionic
Reading

Premda hrvatski nogomet potresaju afere s namještanjima rezultata, premda ne postoji konsenzus klubova oko formata domaćeg natjecanja i unatoč tomu što navijači sve češće skandiraju protiv vladajućih struktura u klubovima, predstojeća jesen bit će najuspješnija europska jesen otkad postoji HNL

Joško Svaguša na crnoj je listi Torcide, Bad Blue Boysi bojkotiraju utakmice Dinama zbog Zdravka i Zorana Mamića, Kohorta smjenjuje kompletno rukovodstvo kluba, klubovi su razjedinjeni u razgovorima oko formata domaće lige, a domaći nogomet snažno potresa afera s navodnim namještanjima rezultata; u takvom raspoloženju Hrvatska u Europskoj ligi ima dva predstavnika, što je svakako najbolji rezultat naših klubova u Europi otkad je samostalne Lijepe Naše.

Dinamo protiv Gyora i Hajduk protiv Unireje ostvarili su zacrtane ciljeve i osigurali europsku nazočnost makar tijekom jeseni. Nema nikakve potrebe uopće raspravljati ili sanjati o europskom proljeću, to je tema koja je dosad u pravilu donosila razočaranje i frustracije navijačima, valja se pripremiti predstojećim susretima u Europi i koliko god je moguće više skupiti bodova koji bi poboljšali inače očajni koeficijent hrvatskog nogometa.

Hajdukova europska odiseja, prva nakon dugih i predugih 16 godina posta, zapravo je omogućena izbacivanjem bukureštanskog Dinama iz natjecanja. Čast Unireji, no Dinamo je bio favorit čiji se navijači vjerojatno i danas grizu na spomen Hajduka. Ono što je zagrebački Dinamo doživio sa Šerifom, upravo to se dogodilo rumunjskom imenjaku s Hajdukom. Tako govori rejting, povijest, pa i pojedinačna vrijednost nogometaša. Unirea, ma u kakvom god raspadu bila, samo je pokazala da se u Rumunjskoj igra dobar nogomet i Hajduku je trebalo puno znanja i vještine ne bi li izborio Europsku ligu.

Istodobno, Dinamo je svoj trenutak sramote doživio protiv Kopra kad samo igrom sreće nije izbačen iz Europe unatoč super pobjedi od 5:1 u prvom susretu. Nakon ispadanja od Šerifa u kvalifikacijama za Ligu prvaka, što je zapravo najgori europski poraz 'modrih' unazad 20 pa i više godina, odletio je Velimir Zajec, bombastično je stigao Vahid Halilhodžić i maksimirska je svlačionica živnula. Nažalost, dvije pobjede protiv mađarskog Gyora sa svoje sjeverne tribine nisu gledali Bad Blue Boysi i to je velika mrlja 'modrih'.

Europska jesen Hajduka i Dinama mogla bi naznačiti to da je konačno stigao dan povratka hrvatskog nogometa na europske nogometne karte. Jasno, nema potrebe za euforijom, ni 'bili', ni 'modri' sigurno neće osvojiti europski naslov, no svakako se valja nadati da su bolna i frustrirajuća vremena kad su Hrvate napucavali Albanci, Ciprani i Irci iza nas. Valja vjerovati da će dva najveća hrvatska kluba trgnuti i ostale, pa da se ubuduće neće iz europskih pretkola ispadati gotovo bez ispaljenog metka.