KAKO KREĆU U SEZONU

Bayern s Olićem favorit Bundeslige

20.08.2010 u 08:25

Bionic
Reading

Slično kao i u Engleskoj, i bundesligaši su ove sezone potrošili više od upola manje novca nego u prošlom prijelaznom roku. Iskače podatak da najbogatiji i najtrofejniji njemački klub, Bayern, nije potrošio ni eura za dovođenje pojačanja, ali neki drugi ipak jesu

Danas, susretom Bayerna i Wolfsburga, počinje nova sezona Bundeslige, po kvaliteti vjerojatno najizjednačenije od svih 'liga petice'. Uz iznimku vječitog favorita Bayerna, čak je sedam ekipa koje mogu konkurirati za ostala atraktivna mjesta na tablici. U nastavku teksta donosimo detaljniju analizu poslovanja i kadra ekipa koje vidimo kao glavne kandidate za vrh, dok su ostale momčadi obrađene u skraćenoj verziji.

6 ZA TOP

Bayern

Pozitivno: Bavarci su uspjeli sačuvati sve bitne igrače iz prošlogodišnjeg kadra, a dodatnu konkurenciju u momčad donose dvojica mladića, Breno i Kroos, koji su se prošle godine kalili u Nürnbergu i Leverkusenu. Tako Van Gaal ima luksuz rada u kontinuitetu da bi proveo svoje taktičke zamisli, a do kraja prijelaznog roka ostalo je desetak dana, u kojima Bayern može dovesti i poneko pojačanje.
Negativno: neki problemi koji su bili vidljivi prošle sezone preneseni su i u aktualnu; zadnja Bayernova linija često je bila vrlo nesigurna, prije svih stoperi Van Buyten i Demichelis. Ostaje pitanje može li golman Butt odigrati još jednu vrhunsku sezonu, kao i problem pozicije lijevog beka, koju je silom prilika morao popuniti mladi Badstuber, iako odličan igrač, ipak primarno stoper.
Značajnija pojačanja: -
Značajniji odlasci: G. Niedermeier, L. Toni, M. Rensing, C. Lell
Potrošeno: -
Dobiveno: 3,5 milijuna eura
UKUPNA OCJENA: 3+

Schalke 04

Pozitivno: prošle sezone postignut je odličan rezultat koji je realno iznad snage igračkog kadra. U klub su dovedeni igračka legenda Raul i nekad najbolji njemački stoper Metzelder, obojica značajna pojačanja ukoliko ih posluži zdravlje. Pravi garant uspjeha je trener Magath koji je krenuo u potpuno osvježavanje momčadi da bi ponovio senzaciju iz vremena kad je vodio Wolfsburg.
Negativno: klub je napustilo pet igrača (Bordon, Westermann, Kuranyi, Rafinha i Asamoah) koji su godinama bili nositelji igre. Njihove su zamjene dijelom neafirmirani mladići, a dijelom prokušani veterani čija je fizička sprema upitna. Ako se uzme u obzir kvalificiranje kluba u Ligu prvaka, trenutačni fond igrača je do te mjere tanak da će čak i Magath teško spriječiti velika razočarenja.
Značajnija pojačanja: Raul, C. Metzelder, K. Papadopoulos, S. Esudero, A. Uchida
Značajniji odlasci: M. Bordon, H. Westermann, K. Kuranyi, Rafinha, G. Asamoah, V. Sanchez
Potrošeno: 6 milijuna eura
Dobiveno: 17 milijuna eura
UKUPNA OCJENA: 2+

Werder

Pozitivno: uz iznimku Mesuta Özila, klub je uspio zadržati sve stožerne igrače. Čak je i njegov odlazak svojevrstan dobitak, jer je otišao u zadnjoj godini ugovora uz odštetu od čak 18 milijuna eura. Tu poziciju može popuniti Marko Marin, a u klub je stigao i Marko Arnautović, koji bi se mogao pokazati kao veliko pojačanje ako uspije ponoviti prošlogodišnje partije iz Twentea.
Negativno: pod uvjetom da se kvalificira u Ligu prvaka, fond kvalitetnih nogometaša (kao i kod Schalkea) mogao bi se pokazati značajno nedostatan, ponajviše u slučaju ozljede bilo kojeg veznog igrača. Njihove su zamjene naprosto značajno slabije igračke klase. Zbog toga će Werder, ako ne iskoristi ostatak prijelaznog roka, imati velikih problema ukoliko se istovremeno ozlijedi nekoliko prvotimaca.
Značajnija pojačanja: M. Arnautović
Značajniji odlasci: M. Özil, M. Harnik, C. Alberto
Potrošeno: 6,3 milijuna eura
Dobiveno: 18,7 milijuna eura
UKUPNA OCJENA: 2

Bayer Leverkusen

Pozitivno: dolazak Michaela Ballacka definitivno je najveći dobitak prijelaznog roka za tu ekipu. Momčad izgleda vrlo pristojno, satkana od kvalitetnih mladih igrača koji već dugo igraju zajedno (Augusto, Kießling, Vidal, Barnetta, Adler...) i kojima će Ballackovo iskustvo i staloženost u sredini veznog reda itekako pomoći. Ukoliko bude sreće sa zdravljem igrača, vrlo bi lako mogli konkurirati za sam vrh lige.
Negativno: ako se uzme u obzir ograničenost proračuna, igrački gledano, ova momčad gotovo da nema mane. Ali kada se zna da već dvije sezone zaredom rezultatski značajno padne u zadnjim prvenstvenim utakmicama, postavlja se pitanje ima li ova ekipa pobjednički duh. Tog su problema svjesni i igrači i trener Heynckes, a takvo im ozračje sasvim sigurno stvara dodatni pritisak.
Značajnija pojačanja: M. Ballack, D. Vida, S. Sam
Značajniji odlasci: T. Gekas, T. Kroos
Potrošeno: 5,7 milijuna eura
Dobiveno: milijun eura
UKUPNA OCJENA: 4

HSV

Pozitivno: već smo ranije napomenuli da su HSV-u potrebni jedan branič te jedan igrač sredine terena. U klub su, po vrlo razumnim cijenama (5,5 i 7,5 milijuna eura) stigli Kačar i Westermann, a nije prodan nijedan važniji igrač osim Boatenga. Sada ekipa ima dostatan broj kvalitetnih prvotimaca i zamjena te bi joj jedina prepreka uspjehu mogle predstavljati ozljede.
Negativno: posljednjih nekoliko sezona HSV ima isti problem - klub u nekom trenutku potrese crna serija rezultata, potpomognuta dvoznamenkastim brojem ozlijeđenih igrača. Teško je reći radi li se o slučaju ili o lošem izboru trenažnog procesa, ali stvari se moraju promijeniti po tom pitanju. Osim toga, prošlogodišnje rekordno pojačanje, Markus Berg, nikako se nije snašao u klubu te je otišao na posudbu u PSV.
Značajnija pojačanja: J. Drobny, H. Westermann, G. Kačar, D. Diekmeier
Značajniji odlasci: J. Boateng, S. Sam
Potrošeno: 15 milijuna eura
Dobiveno: 15,5 milijuna eura
UKUPNA OCJENA: 4+

Wolfsburg

Pozitivno: poslovanje mu je u ovom prijelaznom roku bilo naizgled idealno - pojačao se odličnim igračima od kojih nijedan nije bio nerazumno skup, štoviše, omjer cijene i kvalitete je na strani potonjeg. Najviše je uloženo u jačanje obrane dovođenjem danskog reprezentativca Kjaera i njemačkog prvotimca Friedricha. Ofenzivni bi dio, nakon odlaska Martinsa, trebao pojačati naš Mandžukić.
Negativno: iako je klub uspio zadržati zvijezde poput Džeke i Misimovića, njihovo nezadovoljstvo moglo bi predstavljati dvosjekli mač. Zbog toga se u svlačionicu može uvući nemir, nakon čega trenerski posao postaje značajno kompliciraniji po pitanjima discipline i radne etike. No kako se radi o profesionalcima, koji već dugo igraju vrhunski nogomet, stvar ne bi smjela eskalirati do te razine.
Značajnija pojačanja: S. Kjaer, A. Friedrich, M. Mandžukić, Cicero, N. Ben Khalifa
Značajniji odlasci: O. Martins, Rever, C. Gentner, J. Simunek, J. Santana
Potrošeno: 23 milijuna eura
Dobiveno: 13 milijuna eura
UKUPNA OCJENA: 5

6 ZA SREDINU

Stuttgart su ove sezone napustili bitni igrači poput Khedire, Hleba i Lehmanna. Nakon posudbe, otkupljeni su ugovori Molinara i Niedermeiera, a uz to su dovedeni Audel i Gentner. Momčad je ujednačena, ali nedostaje klasnih igrača.
Borussia Dortmund je minimalno poslovala prodavši napadača Valdeza, umjesto kojeg je iz Lecha došao Lewandowski. Veliki je uspjeh to što je zadržala svoje odlične mlade igrače, a nedostatak im je i dalje neiskustvo.
Mainz nije pojačalo nijedno zvučno ime, a usput je prodao najboljeg prošlogodišnjeg strijelca i igrača Aristidea Bancéa. Kao posljedica takvog poslovanja mogao bi slijediti lošiji ligaški plasman od prošlosezonskog.
Hoffenheim i dalje ima vrlo zanimljivu ekipu koja je sposobna pobijediti svakoga. Jedino bitno što se dogodilo tijekom prijelaznog roka je odlazak Maicosuela, Brazilca koji je došao prošle sezone i nije se snašao.
Borussia Mönchengladbach je za pojačanja utrošila čak 5,5 milijuna eura, prije svega na dovođenje De Camagra i Andersona. Klub je bez odštete doveo i odličnog napadača Idrissoua, a napustila ga je igračka legenda Neuville.
Soldin Köln je potrošio četiri milijuna eura na igračke akvizicije, najviše (2,5 milijuna) na Rumunja Ionitu, a osim toga su zanimljivi dolasci naših Stivena Rivića, Mire Varvodića i Mate Jajala. Iz kluba su otišli veterani Maniche i Wome.

6 FENJERAŠA: St. Pauli, Kaiserslautern, Nürnberg, Hannover, Freiburg i Eintracht Frankfurt

Od fenjeraša, najviše je potrošio (4,7 milijuna eura) Kaiserslautern, pritom dovevši gotovo kompletnu novu igračku postavu. Eintracht je za dva milijuna doveo Grke Tzavellasa i Gekasa, bez prodavanja ijednog bitnog igrača. Freiburg je doveo mnogo novih igrača, između ostalog je na posudbu došla mlada hrvatska zvijezda Zvonko Pamić, ali ih je mnogo i otišlo, a najpoznatiji među njima je Korejac Du-Ri Cha. Hannover je ostao bez važnih igrača - Stajnera, Brugginka i Krzynoweka - a većih pojačanja zasad nema. Nürnberg je uspio posudbom dovesti buduću Bayernovu zvijezdu Ekicija, ali je iz kluba otišao važan obrambeni igrač Diekmeier. St. Pauli je doveo bivšeg njemačkog reprezentativca Asamoaha te će se uglavnom oslanjati na prošlogodišnju momčad.