Nogomet SVIJETLI PRIMJER

Navijači Hanse potjerali neonaciste s tribine

Iako se navijačke skupine većinom svrstava u desnu stranu političkog spektra, u Njemačkoj postoji nekoliko primjera da može i drukčije. Najpoznatiji su živopisni navijači hamburškog kluba St. Pauli, koji se zalažu za antifašizam i prava manjina, no ovog vikenda su se iskazali i navijači FC Hansa iz sjevernonjemačkog Rostocka, inače ljutog nogometnog rivala St. Paulija

Naime, zahvaljujući dugogodišnjem suparništvu ova dva nogometna kluba, a s obzirom na izražene ljevičarske stavove navijača St. Paulija, oduvijek se smatralo da su njihovi suparnici desničari. To su mislili i dužnosnici neonacističke Nacionalne partije Njemačke (NPD), inače konstantno na rubu zabrane djelovanje, koji su odlučili čoporativno pohoditi nedjeljnu utakmicu između FC Hanse i Koblenza.

Tamo su ih pak dočekali ljutiti navijači FC s povicima 'Nacisti van!', a njih 150 je fizički spriječilo ulazak dvadesetak ultradesnih političara na tribine. Uskoro je morala intervenirati i policija, koja je razdvojila politički osviještene navijače i članove NDP-a, a potonji su nakon toga odustali od prisustvovanja utakmici. Razočaranje je time veće jer su NDP-ovci, predvođeni Udom Pastörsom, šefom svoje frakcije u pokrajinskom parlamentu, mislili da će navijanjem za FC Hansa demonstrirati bliskost koju imaju s navijačima te tako pokupiti i nekoliko političkih bodova.

Iz kluba nije bilo nikakvih službenih reakcija, ali su zato navijači na svojim službenim web stranicama jasno napisali sljedeće: 'Svaki pokušaj političkog instrumentaliziranja ili potpune zloporabe našeg nogometnog kluba i njegovih navijača je osuđen na propast. Svaka skupina osoba koja nešto tako pokuša će snositi posljedice! Da svi mi to ozbiljno mislimo, pokazuje svježi primjer ekstremnih desničara iz NDP-a, koji su osjetili što to znači. Pojavljivanje ovih osoba, koje nemaju baš nikakve veze s klubom FC Hansa, predstavljalo je ništa drugo nego drsku i glupu provokaciju kojoj smo odmah stali na kraj.' Navijači su još dodali da ne žele da ih se ikako uvlači u političke igre niti identificira s bilo kojom opcijom, a ponajmanje s ekstremnim desničarima. Sve koji tome teže nazvali su - seronjama!
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku