USUSRET SLOVAČKOJ

Bilić: 'Od Eduarda očekujem da bude - Eduardo'

08.08.2010 u 19:16

Bionic
Reading

Prijateljskom utakmicom protiv Slovačke u Bratislavi, u srijedu, u 20.30 sati, hrvatska nogometna vrsta praktički ulazi u novi kvalifikacijski ciklus kroz koji bi Bilićevi izabranici trebali stići do Eura 2012. u Poljskoj i Ukrajini

Okupljanjem u Zagrebu hrvatska nogometna reprezentacija kreće u novi kvalifikacijski ciklus. Doduše, uoči rujanskih ispita protiv Latvije i Grčke Slaven Bilić svoje igrače će uigravati protiv Slovačke i to već ove srijede u Bratislavi.

'S nestrpljenjem ali i s veseljem očekujemo ovu utakmicu jer nakon nje za 20-ak dana počinju kvalifikacije. Ovo je generalna proba za utakmice protiv Latvije i Grčke', naglasio je izbornik Bilić nakon što se pozdravio s većinom svojih igrača. Samo njih pet, Runje, Buljat, Strinić, Subašić i Vukojević, doći će u nedjelju.

Jedini upitni, ali na svu sreću ne zbog zdravlja jest Danijel Pranjić, čija supruga ovih dana treba roditi, a ako se to ne dogodi do utorka Parnjić će ostati uz nju u Münchenu.

S obzirom na to da je riječ o prijateljskoj utakmici, ali i generalnoj probi, Bilić je najavio maksmalnu ozbiljnost.

'Da igramo u srijedu protiv Latvije imao bih prvu momčad, no i ovako ćemo se pripremati, ali možda neće svi oni koji počnu biti u prvom sastavu. Naime, dosta je dana još do Latvije i probat ćemo i one igrače na koje računamo', rekao je Bilić.

Kakva je situacija s vratarima?

'Za ovu akciju smo pozvali dva vratara, Runju i Subašića, jer je riječ o samo jednoj utakmici. Pletikosa kod nas ima poseban tretman, ali ne zbog bivših zasluga, nego zato što je u svibnju oduševio i iznenadio kvalitetom. Pitanje je trenutka kada će naći klub, a ja želim da ga nađe čim prije i da u njemu bude prvi vratar. Što se Runje tiče, nije ništa alarmantno ni zabrinjavajuće i s pozicijom vratara nemamo problema', rekao je izbornik.

Napokon se i Eduardo skrasio. S kakvim se statusom vraća u reprezentaciju?


'I mi u stožeru, i sam Eduardo, cijelo smo vrijeme bili mišljenja da za njegovu potvrdu treba samo scena, odnosno kontinuitet nastupa koji mu Arsenal nije mogao jamčiti. Njegova odluka da preseli u Šahtar pokazuje veliku želju za dokazivanjem. On je mogao ostati u Londonu i hladno dočekati istek ugovora koji je netom prije obnovio pod izvrsnim uvjetima. Siguran sam u Eduardov veliki povratak. Od Eduarda očekujemo najviše, da bude - Eduardo', rekao je Bilić.

Rekao je i nekoliko stvari o reprezentaciji Slovačke.

'Svi koji prate nogomet znaju da je riječ o odličnoj  momčadi. Na SP-u je pokazala dva lica. Slabije izdanje protiv Novog Zelanda i Paragvaja, a kad su ih svi već otpisali pobijedili su svjetske prvake Talijane. Igrali su odlično, a protiv Nizozemske su ispali časno. Kod 1:0 imali su dvije prilike preko Vitteka. Dobri su, mladi ali i iskusni, imaju čvrsti blok, disciplinu, teško ih je probiti paušalnom igrom. Imaju odličnu vezu u kojoj su Weiss i Vittek, a u napadu su Hamšik i Šestak. Ova utakmica će nam odlično pokazati u kakvom smo stanju', zaključio je Bilić i dodao da nikad nije imao manje problema s ozljedama. Drugim riječima, ozlijeđenih uopće nema i gotovo u idelanom stanju dočekuje nove ispite.