ODLUČILI PENALI

Šerif zaustavio Dinamo na putu za Ligu prvaka

04.08.2010 u 22:30

Bionic
Reading

U uzvratnoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka odlučivali su kazneni udarci. Nakon 120 minuta bilo je 1:1, a presudni udarac uputio je Hačaturnov. Dinamu tako preostaje borba za Europsku ligu, dok će Šerif tražiti put za Ligu prvaka

Prvi jedanaesterci u Dinamovoj europskoj povijesti bili su kobni po zagrebačku momčad. Naime, 120 minuta zagrebačkog dvoboja između Dinama i moldavskog Šerifa završilo je istovjetnim rezultatom kao prošlotjedna utakmica. Potom se raspucavalo s bijele točke, a pobjednika je odlučio Hačaturnov. Dinamu tako preostaje tražiti put k Europskoj ligi, a za nju će se morati pomučiti u još jednom kolu, dok će Šerif jurišati na Ligu prvaka. Ždrijeb je u petak.

Dvoboj u Maksimiru, kojem je prisustvovalo 15-ak tisuća sjajno raspoloženih navijača, počeo je u skladu s očekivanjima, to jest nešto otvorenijom igrom gostiju, kojima rezultat iz prvog dvoboja (1:1) nije odgovarao, već su morali razmišljati o pogotku. Dinamo se, pak, uvjeren u svoju nadmoć, također postavio dosta otvoreno i već u šestoj minuti zaprijetio preko Bišćana, ali njegov je udarac glavom zaustavio Stojanov. Asistent kapetanu bio je Sammir, koji je još jednom pokazao kako može igrati kad je raspoložen.

Brazilac je i u 12. minuti bio u glavnoj ulozi, otevši loptu gostujućoj obrani, no Nadson je uspio izbiti loptu ispred Slepičke. Baš kad se očekivalo da će Dinamo materijalizirati svoju bolju igru, uslijedio je šok na Dinamovom stadionu. U 16. minuti gosti su prvi put zapucali prema Lončareviću i, nažalost, pogodili. Strijelac je, na dodavanje Erokihina, bio Volkov.

Dinamo je nastavio svojom igrom, možda čak i agresivnije, dok su se gosti sada, sasvim logično, povukli na svoju polovinu igrališta. Prigodu za izjednačenje imao je Sammir u 18. minuti, potom i Slepička u 19, ali njihovi udarci otišli su preko odnosno pokraj gola. Baš kao i onaj Milana Badelja u 30. minuti, kada mu je opet asistirao Sammir. S još dva neuspjela pokušaja Slepičke, Dinamo je zaključio prvo poluvrijeme i s minusom otišao u svlačionicu.

U drugi dio Dinamo je ušao s jednakim žarom, no do akcije u 55. minuti u kojoj je prekršajem Samardžić zaustavio Bišćana domaćini nisu stvorili nijednu konkretnu priliku. Nizozemski sudac taj je start kaznio udarcem s bijele točke, a precizan s nje bio je Sammir. Raspoloženi Brazilac sudjelovao je u akciji u 63. minuti, kada je proigrao Slepičku, ali akciju nije dobro ispratio Etto.

Tražili su Dinamovi igrači novi penal u 68. minuti, ali sudac je ovog puta bio skloniji gostima jer prekršaj nad Badeljom bio je evidentan. Gostima se skoro posrečilo u 70. minuti, ali Samardžić je, nakon ubačaja i ostavši posve sam pred Lončarićem, bio neprecizan sa svega pet metara. Za kraj regularnih 90. minuta Badelj je ostavio svoje dvije asistencije, ali Etto je prvo bio nespretan a potom i neprecizan, pa je taj dio utakmice završio 1:1.

U produžecima, u kojima je briljirala zagrebačka publika, najvažniju ulogu odigrao je golman gostiju Stojanov, zaustavivši udarac Sammira u 104. minuti, a potom i Slepičke u 109. minuti. Golova nije bilo te se krenulo u raspucavanje s bijele točke, a tamo su za Dinamo zabili Bišćan, Cufre, Ibanez, Etto i Calello, dok su promašili Sammir, Badelj, Vrsaljko i Dodo. Ključni udarac izveo je Hačaturnov, pogodivši iza Lončarića i osiguravši Šerifu rezultat za pamćenje.

Pred 15.000 gledatelja, na stadionu Maksimir sudio je Braamhaar iz Nizozemske.

DINAMO - ŠERIF 6:7 (1:1, 1:1)
Strijelci: 0:1 Volkov (16), 1:1 Sammir (55-11m)

Jedanaesterci: 2:1 Biščan, 2:2 Samardžič, Sammir - Stojanov brani, Stojanov - Lončarić brani, Badelj - Stojanov brani, Volkov promašio, 3:2 Cuffre, 3:3 Franca, 4:3 Ibanez, 4:4 Adamović, 5:4 Etto, 5:5 Vranješ, 6:5 Callelo, 6:6 Nikolić, Vrsaljko - Stojanov brani, Branković - Lončarić brani, Dodo pogodio vratnicu, 6:7 Hačaturnov.

DINAMO:
Lončarić, Mesarić (Ibanez, 46), Cuffre, Vrsaljko, Bišćan, Etto, Ademi (Callelo, 75), Sammir, Badelj, Slepička, Rukavina (Dodo, 86).
ŠERIF: Stojanov, Vranješ, Samardžić, Branković, Fred (Hačaturnov, 79), Adamović, Volkov, Diedhiou (Nikolić, 71), Nadson, Erohin, Franca.