NOVI TRENERI - VELIKE AMBICIJE

Mourinho - jedini trener dostojan Reala?

03.08.2010 u 10:15

Bionic
Reading

Nakon što je s Interom iz Milana osvojio sve što se moglo osvojiti u jednoj sezoni, Jose Mourinho je pronašao novi izazov. Klub koji mnogi smatraju najvećim na svijetu njegov je novi nogometni dom

Kako i priliči, šećer dolazi za kraj. Kao posljednjeg u sklopu naše analize predstavljamo vam europskog i španjolskog rekordera - Real Madrid. Čelnici Reala konačno su doveli vjerojatno jedinog trenera za kojeg drže da je vrijedan njihove klupe – Jose Mourinha. Njegova odšteta bila je za trenera nevjerojatnih 10 milijuna eura, a očekivanja će, nakon prošlosezonskih ogromnih ulaganja te ovogodišnjeg nastavka stvaranja novih 'galacticosa', biti enormna. Jednostavno rečeno, Real Madrid mora osvojiti sve!

Klub
: Real Madrid
Trener: Jose Mourinho
Prijašnji veći klubovi: Benfica, Porto, Chelsea, Inter
Najveći trenerski uspjeh: osvojeno portugalsko prvenstvo i Liga prvaka s Portom 2004, trostruka kruna (talijanski prvenstvo i kup, Liga prvaka) s Interom 2010.

Općenito: Ako se izuzme rano ispadanje u osmini finala Lige prvaka protiv Lyona te sramotno ispadanje od trećeligaša Alcorcona u Kupu kralja, Real je većinu prošle sezone igrao u najmanju ruku pristojno. Došlo je mnogo novih igrača (Ronaldo, Kaka, Alonso, Benzema…) te je započela nova era 'galacticosa', koje je trener Pellegrini trebao odvesti do vrha Španjolske i Europe. Međutim, stvari nisu išle po planu, a iako je Real u prvenstvu osvojio čak 96 bodova i postigao 102 pogotka, na kraju je zauzeo drugo mjesto u nacionalnoj ligi. Barcelona je ipak bila za nijansu bolja, a naročito bole dva poraza u direktnim dvobojima s katalonskim rivalom. Kada se ukazala prilika za dovođenje Mourinha, uprava nije više htjela imati strpljenja za Pellegrinija. Sada u Realu imaju naoko savršen spoj: najboljeg trenera na svijetu s najvećim nogometnim zvijezdama. Iako je Mourinho poznat kao trener koji je itekako sposoban održavati disciplinu u svlačionici punoj zvijezda, u Madridu bi mogao naići na pritisak kakav dosad nije još vidio. Teško da će imati strpljenja kao u Interu, pa čak i u Chelseaju. Rezultatski imperativ, uz imperativ impresivne igre, pratit će ga bez iznimke od prvog do posljednjeg kola. Klub s Mourinhom treba započeti novu eru, bez klupskih legendi Raula i Gutija, s novim 'galacticosima' od kojih se očekuju isključivo trofeji.

Prednosti: Teško je nabrojati sve Realove prednosti, jer on je rekorder po broju europskih i španjolskih titula, klub s vjerojatno najviše navijača i simpatizera na svijetu, a ima fantastičan igrački kadar, uz ogroman budžet u slučaju da taj kadar treba dodatno osnažiti. Zbog svega toga rijetki su igrači koji odbijaju poziv iz Madrida, čak i kada igraju u drugim velikim europskim klubovima. Da bi stvar bila bolja, u klub je stigao i ponajbolji svjetski trener, koji bi taj zbir odličnih igrača trebao pretvoriti u nepobjedivi kolektiv. Vrlo je malo klubova u nogometnoj povijesti imalo takav arsenal nogometnog talenta kakav danas ima Real Madrid u igračima poput C. Ronalda, Kake, Higuaina, X. Alonsa ili Ikera Casillasa. Tijekom prethodnih sezona najveći je Realov problem predstavljala rupa između defanzivnog i ofenzivnog dijela terena, ali Mourinho je pravi specijalist upravo za rješavanje tog tipa problema. Kao što se vidjelo iz njegovog rada u Interu, svih 11 igrača mora sudjelovati u obje faze igre. Tijekom ovogodišnjeg prijelaznog roka u klub su pristigla dosad četiri igrača, od kojih su stvarna pojačanja, koja će konkurirati za prvu momčad, Angel di Maria i Sami Khedira. Sergio Canales je igrač za budućnost, a Pedro Leon može biti dobra rezerva, jer se snalazi na velikom broju pozicija. Osim toga, na pragu dolaska je i Brazilac Maicon, koji bi trebao dodatno pojačati konkurenciju u obrani.

Mane: Mourinho se zasad treba suočiti s tri problema, dva trenutačna i jednim budućim. Prvi se tiče igračke postave, koja, iako je sjajna, ima nedostatak na poziciji lijevog beka. Drenthe i Marcelo su previše ofenzivni i nedovoljno obrambeno odgovorni igrači, a Arbeloa nije dovoljno kvalitetan da bi bio prvo rješenje na toj poziciji. Idealno rješenje su vidjeli u dovođenju Ashleyja Colea, ali čini se da je Ancelotti nepopustljiv pa Cole ostaje na Stamford Bridgeu. Osim njega, malo je lijevih bekova poželjne kvalitete te situacija po tom pitanju ostaje poprilično neizvjesna. Drugi igrački problem je pitanje playmakera, jer formacije 4-2-3-1 i 4-3-3 (koje Mourinho preferira, a ima i takav igrački kadar) traže igrača koji će biti spona između sredine terena i napada, kao što je bio Sneijder u Interu. Čini se da Kaka ne može odigrati tu ulogu, što zbog očitog pada u formi, a što zbog činjenice da se on bolje snalazi u talijanskom tipu formacije 4-4-1-1 ili 4-3-1-2, kada može igrati ofenzivnije. Sada bi upravo Sneijder dobro došao Realu, ali on je otišao prošle sezone i nema se namjeru vraćati. S trećim će se problemom Mourinho susresti tijekom sezone, kada će svaka utakmica Reala biti pod neviđenim povećalom, a španjolski će tisak biti kritičan čak i ako Real ne bude dovoljno uvjerljivo pobjeđivao, a kamoli u slučaju poraza. Mourinho ima svoj stil odnosa s medijima, ostaje za vidjeti kako će proći u Španjolskoj.

Značajnija pojačanja: A. di Maria, S. Khedira, S. Canales, P. Leon
Značajniji odlasci: C. Metzelder, Raul, Guti

Prognoza: Nimalo nas ne bi iznenadilo kada bi u svibnju 2011. Real protiv Barcelone rješavao pitanje i španjolskog i europskog prvaka.