DISKRIMINACIJA NA DJELU

Delegat nemilosrdan: Hrvatima nema na stadion!

29.07.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Škotski delegat Eillie McDougall izričito je zabranio prodaju ulaznica hrvatskim državljanima, unatoč drugačijoj odluci Uefe te prosvjedima rumunjskog MUP-a i predstavnika Dinama Bukurešt. Petstotinjak torcidaša u glavnom gradu Rumunjske očekuje se za dva sata

Oko pet stotina navijača Hajduka, koliko ih je krenulo prema Rumunjskoj na današnji susret Europske lige s Dinamom iz Bukurešta, u glavnom gradu očekuje se za oko dva sata. Torcidaši su u problemima jer, po svemu sudeći, ipak neće uspjeti ući na stadion - na jutrošnjem sastanku s organizatorima delegat Uefe Willie McDougall ponovno je izričito zabranio prodaju ulaznica hrvatskim državljanima.

Situacija je bizarna jer su na putovanje od 1400 kilometara torcidaši krenuli nakon što su iz Uefe, rumunjskog MUP-a i hrvatskog veleposlanstva u Bukureštu dobili pismenu potvrdu da imaju pravo biti na utakmici. Disciplinska mjera iz Nyona, naime, glasi da 'Hajduk ne smije sudjelovati u organiziranju putovanja svojih navijača', što je u potpunosti ispoštovano - Splićani su u Bukurešt krenuli u vlastitoj organizaciji. Škotski delegat, tvrde sudionici jutrošnjeg sastanka, mahao je navodnom 'dopunom odluke', rukom ispisanom na komadu papira, ne želeći je pokazati ostalima.

I Rumunji su vrlo nezadovoljni ovakvim stavom predstavnika Uefe: odbili su njegov zahtjev da zabrane ulazak u Rumunjsku hrvatskim državljanima. Po svemu sudeći, Hajdukove navijače policija će morati prikupljati po gradu i uputiti ih na lokaciju gdje će utakmicu gledati na televiziji.

'Odluka je donesena – delegat Uefe decidirano odbija dopustiti prodaju ulaznica hrvatskim navijačima iako su i rumunjska policija i klub Dinamo Bukurešt s time suglasni, pa Ministarstvo zasad nema pravnih mogućnosti za reagiranje. U svakom slučaju, predstavnici veleposlanstva u kontaktu su s navijačima', kazao nam je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Berislav Živković. Jandrokovićevo ministarstvo očito se odlučilo na brzu reakciju poučeno vrlo sličnom prošlogodišnjom situacijom u Žilini, brutalnom intervencijom slovačke policije i vlastitom slabom reakcijom. Torcidaši su, podsjetimo, na postupku pred slovačkim sudom tada dokazali vlastitu nevinost.

U ovom trenutku jedina moguća reakcija prema Uefi očekuje se od Hrvatskog nogometnog saveza, no u Rusanovoj su očito zabavljeni vlastitim problemima...