DUŽNI K'O GRČKA

Španjolski prvoligaši duguju 3.5 milijardi eura

28.07.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Ukupan dug španjolskih nogometnih prvoligaša iznosi čak 3.52 milijardi eura pri čemu Barcelona duguje 442 milijuna eura, objavio je Jose Maria Gay, profesor sa sveučilišta Barcelona

U odnosu na prošlu sezonu dug klubova iz Primere se povećao za 300 milijuna eura. Završni račun katalonskog kluba samo za sezonu 2009/10 pokazuje 77 milijuna eura minusa, što se ne slaže s podacima bivšeg vodstva prema kojem je ostvaren profit od 11 milijuna eura.

Prema sezonskom završnom računu prihodi Barcelone su 408.9 milijuna eura, a rashodi 477,9 milijuna. Bivši predsjednik Joan Laporta malo je 'ušminkao' brojke prikazavši pozitivan saldo - točnije 445.5 milijuna eura prihoda i 429 milijuna rashoda.

"Sjajni sportski rezultati koje postiže Barcelona nisu u skladu s ekonomskim stanjem kluba," kazao je Barcin dopredsjednik Javier Faus. Nakon Laportina odlaska novo vodstvo kluba je priznalo da se klub nalazi u financijskim problemima zbog čega je podignut kredit od 150 milijuna eura.

Prošle sezone Real Madrid i Numancia su bili jedini klubovi koji su ostvarili operativni profit, a zanimljiv je podatak kako 85 posto dugova svih klubova dolazi zbog visokih plaća igrača, pa tako Valencia, Sevilla, Atletico Madrid... troše više na plaće nego što zarađuju.