DA SE ŽILINA NE PONOVI

Torcida piše Uefi: Idemo u Bukurešt!

20.07.2010 u 11:41

Bionic
Reading

Još jednu gostujuću europsku utakmicu Hajduk bi trebao odigrati bez svojih navijača, no odluka se odnosi samo na klub, kojemu je zabranjena kupnja ulaznica. Tko se snađe – ima pravo biti na stadionu

Uoči vjerojatnog Hajdukova gostovanja u Bukureštu u trećem pretkolu Europske lige, splitski navijači spremaju se na putovanje od gotovo tisuću i pol kilometara. Torcida ide u Rumunjsku, na stadionu tamošnjeg viceprvaka očekuje ih se nekoliko stotina, i to usprkos Uefinoj zabrani izrečenoj još prije dvije godine.

Tada je, naime, krovna organizacija europskog nogometa kaznila Hajduk s dvije gostujuće utakmice bez navijača – splitskom klubu zabranjeno je sudjelovati u kupnji i distribuciji ulaznica te organizaciji samog putovanja. Ipak, nakon prošlogodišnjeg incidenta i sramotnog batinanja slovačke policije u Žilini, kada su lokalne vlasti Uefinu odluku protumačile kao da ‘nijedan Hrvat ne smije na stadion’, Torcida puše i na hladno: jučer je od Uefe službeno zatraženo pojašnjenje odluke.

'Kako bi se izbjeglo pogrešno tumačenje odluke, ljubazno vas molimo da potvrdite da se ona odnosi samo na HNK Hajduk, a da navijačima koji u vlastitom aranžmanu kupuju ulaznice i putuju u Bukurešt neće biti zabranjen ulazak na stadion. Službena potvrda služi da bismo informirali navijače i rumunjske vlasti', piše Torcida.

Redakcija tportala kontaktirala je Uefu i od službenika zaduženog za odnose s javnošću dobila potvrdu da se disciplinska mjera doista odnosi samo na Hajduk.

'Hajduku je naloženo da se suzdrži od kupnje ulaznica za iduće dvije utakmice u gostima', stoji u navedenoj odluci.

Podsjetimo, prošle godine u ovo doba splitski klub gostovao je u Žilini, nekoliko stotina torcidaša uspjelo se domoći ulaznica, no slovačka policija odlučila je spriječiti pristup stadionu ‘svima koji pričaju hrvatski’. Nakon brutalnog okršaja ozlijeđeno je nekoliko navijača, preko dvije stotine ih je privedeno, a izrečena im je i petogodišnja zabrana ulaska u Europsku uniju.

Torcida je tada krenula u pravnu akciju – angažiran je slovački odvjetnik, prikupljeno je gotovo 20 tisuće eura i uložena žalba na odluku. Rezultat: pokazalo se da su navijači bili u pravu i da su doista mogli prisustvovati utakmici, pa su Slovaci ukinuli svih dvije stotine zabrana ulaska u EU.