NOVI TRENERI - VELIKE AMBICIJE

Del Neri treba Juventusu vratiti stari sjaj

19.07.2010 u 16:24

Bionic
Reading

Kao što smo i najavili, nastavljamo s analizama stanja u najvećim europskim klubovima s novim trenerima te iz Francuske krećemo prema Italiji. Idući na redu jedan je od velikana talijanske lige – Juventus

Klub: Juventus

Trener: Luigi del Neri

Prijašnji (veći) klubovi: Empoli, Chievo, Porto, Roma, Palermo, Atalanta, Sampdoria.

Najveći trenerski uspjeh: šest tjedana na prvom mjestu Serie A s Chievom u sezoni 2001/2002, na petome mjestu na kraju sezone.

Općenito: Nakon afere Calciopoli (2006) Juventus se odmah vratio u prvu talijansku ligu te je prošle sezone igrao i Ligu prvaka. Izgledalo ja da je povratak u vrh talijanskog i europskog nogometa sigurna stvar, no zadnja sezona nikako nije prošla u skladu s očekivanjima. Nakon solidnog početka, momčad je u prosincu upala u veliku krizu, ispala iz grupnog dijela natjecanja Lige prvaka te zaredala s lošim rezultatima u prvenstvu. Na kraju siječnja je doveden čak i Zaccheroni (umjesto Ferrare), ali ni s njim nisu došli rezultati. Iako je momčad loše igrala, navijači su za rezultatski neuspjeh najviše krivili upravu na čelu s Blancom. Potaknuti navijačkim vapajima i prošlosezonskim fijaskom, u klubu su se odlučili na kompletnu rekonstrukciju: na čelo kluba sjeo je Andrea Agnelli, a iz Sampdorije su dovedeni sportski direktor Giuseppe Marotta i trener Luigi Del Neri. Njihov bivši guru za transfere Luciano Moggi (protagonist afere Calciopoli) tvrdi da se Juventus može vratiti na stare staze slave samo ako je na njegovu kormilu netko iz obitelji Agnelli. Ostaje da vidimo je li tome tako...

Prednosti: Iako su prošle sezone igrali ispod svih očekivanja, Juventus i dalje ima odličnu igračku postavu. U svakoj liniji imaju barem jednog igrača svjetske klase, a s time se može pohvaliti malo koji klub: na vratima je to Buffon, u obrani Chiellini, u veznom redu Felipe Melo, u ofenzivi Diego. Naročito je jak dio ekipe obrana, na čelu s možda najboljim vratarem svih vremena, a koja je nakon Cannavarova odlaska osvježena s dva odlična mlada Talijana, Marcom Mottom i Leonardom Bonuccijem. Osim toga, to je i dalje klub s najviše navijača u Italiji (iako u Torinu većina navija za nogometni klub Torino), a i svugdje u svijetu postoje obožavatelji Juventusa. Ne postoji trofej koji ovaj klub ne posjeduje u svojim vitrinama, tako da svojom veličinom i ugledom može i dalje privući većinu igrača, neovisno o činjenici da ne igra ove sezone natjecanje Lige prvaka. Del Neri nema reputaciju vrhunskog europskog trenera, ali poznaje talijanski nogomet od glave do pete i sigurno je trenutačno za Juventus odličan izbor.

Mane: Tri su osnovna problema s kojima će se Del Neri morati odmah uhvatiti u koštac: 1. Kadar je prepun istrošenih, preplaćenih i nemotiviranih igrača (Zebina, Grosso, Salihamidžić, Poulsen, Trezeguet...) koje je teško plasirati u neki drugi klub zbog njihovih poznih godina i visokih plaća, a kvalitetom više ne odgovaraju Juventusovim potrebama. 2. Prošlogodišnja pojačanja Felipe Melo i Diego imali su katastrofalne sezone, pa postoji dodatna bojazan oko dovođenja novih. Također ostaje za vidjeti hoće li brazilski dvojac ove sezone podići nivo svojih igara do one razine zbog koje je i doveden u Juventus. 3. Del Neri inzistira na klasičnoj talijanskoj formaciji 4-4-2, a kadar igrača baš i ne odgovara tim zahtjevima. Pod pretpostavkom da će Diego igrati drugog napadača (što je povremeno igrao i u Werderu), ta će postava više sličiti na 4-4-1-1 koja ne funkcionira bez vrhunskih krilnih igrača poput Camoranesija (koji je danas igrač na zalazu karijere) ili Pavela Nedveda, prave Juventusove ikone. Iako su u klub dovedeni Martinez i Pepe, oni su tek solidni igrači i nisu u rangu prethodno spomenutih igrača, dok je i dalje neizvjesno može li mladi Giovinco uspješno igrati poziciju lijevog krila.

Značajnija pojačanja: Marco Storari, Marco Motta, Leonardo Bonucci, Simone Pepe, Jorge Martinez.

Značajniji odlasci: Fabio Cannavaro, Segio Almiron, Cristian Molinaro.

Prognoza: Juventus još nije zreo za osvajanje talijanske titule, ali uz još jedno pojačanje u vrhu napada mogao bi zauzeti čvrsto drugo mjesto i time osigurati prolaz u Ligu prvaka.