IGRALI MUŠKARCI I ŽENE

Nakon povijesne utakmice u Iranu, uslijedile kazne

27.01.2009 u 09:33

Bionic
Reading

U Teheranu je održana povijesna nogometna utakmica. Skriveni od očiju javnosti, prvi put nakon 1979. godine igrali su muškarci i žene, što je u toj islamskoj zemlji strogo zabranjeno. No, detalji s tog dvoboja procurili su u javnost i uslijedile su kazne

Na stadionu Marqoobkar u južnom dijelu Teherana 20. siječnja je jedan od dva najbolja iranska kluba, Esteghlal, organizirao meč između svoje omladinske momčadi i ženske ekipe. Budući da islamski zakoni strogo zabranjuju kontakt muškaraca i žena, utakmica se igrala u najvećoj tajnosti, no u javnost su procurile snimke s mobitela i iranske vlasti su odmah reagirale.

Tehnički direktor kluba Mohammad Khorramgah suspendiran je na godinu dana, a toliku kaznu je dobila i trenerica žena Saeedeh Pournader. Trener mlade momčadi dobio je šest mjeseci i dvije tisuće dolara kazne. Proslavljeni iranski nogometaš i direktor omladinske škole Ali Reza Mansourian dobio je ukor i pet tisuća dolara kazne.

Islamski zakoni ne dopuštaju ženama ni da odlaze kao gledateljice na muške utakmice, nego samo na ženske. To je 2006. želio promijeniti predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad, koji je donio zakon prema kojemu one mogu posjećivati muške dvoboje, ali zakon nije prihvaćen jer ga je zaustavio vjerski vođa države Ayatollah Ali Khamenei, koji ima zadnju riječ.