POZIV HNS-u

U Češkoj raste novi Mladen Petrić

25.05.2010 u 16:20

Bionic
Reading

Nakon što su kroz češku nogometnu ligu uspješne karijere ostvarili Slađan Ašanin, a potom i Ivica Križanac, sada se u njoj kale još neki igrači, poput odličnog Andreja Kerića, zatim Lovre Vulina i Manuela Pamića. No u toj se bazi krije i Stipe Mišura, mladi napadač praške Sparte, kojem predviđaju veliku karijeru

Praška Sparta ove je sezone osvojila novi naslov prvaka u Gambrinus ligi, a veliku i važnu ulogu u osvajanju naslova odradio je i naš reprezentativac Manuel Pamić. No nije Pamić jedini hrvatski igrač ni u češkoj ligi, ali ni u praškom klubu. Važne uloge u Slovanu iz Libereca imaju Lovre Vulin i Andrej Kerić, koji je prošle godine bio čak proglašen za najboljeg stranca u ligi.
Prije njega još laskaviji naslov - najboljeg braniča češke lige nosio je Slađan Ašanin, a četiri godine u Češkoj se kalio još i Ivica Križanac, igrač koji je stigao do nacionalnog dresa.

'I moja je želja jednog dana zaigrati u dresu hrvatske reprezentacije. Rođen sam u Pragu, sve nogometne korake napravio sam u Češkoj, ali s obzirom na to da mi je otac Hrvat i da se osjećam kao Hrvat, presretan bih bio kada bi dobio poziv iz Rusanove', rekao je za tportal 15-godišnji Stipe Mišura, napadač praške Sparte, koji je posljednja tri mjeseca bio na posudbi u Vikotiji iz Žižkova.

'Na moju žalost, imao sam operaciju križnog meniskusa, pa sam morao neko vrijeme pauzirati. Sada su u klubu odlučili da je bolje da se polako vratim u natjecateljsku formu, pa sam zato u Žižkovu. Vjerujem da ću od jeseni opet biti u Sparti', dodao je Stipe, sin bivšeg šibenskog košarkaša Žarka, koji je poslovnu sreću nakon igračke karijere našao u Pragu, u koji je stigao 1986. te oženio Čehinju.

U nogometnom smislu uzor mu je Zlatan Ibrahimović.

'Obožavam i Ivicu Olića i Niku Kranjčara, ali mislim da sam najsličniji Zlatanu Ibrahimoviću. Tehnika mi je jača strana od brzine', potvrdio je Stipe, što je s obzirom na visinu od 186 centimetara i razumljivo.

Možda bi vam Česi mogli zamjeriti vašu sklonost hrvatskom dresu, kao što su Švicarci bili ljuti na Petrića i Rakitića?

'Daleko sam ja još od toga. Naime, prvo bi me uopće netko i trebao nazvati iz HNS-a. Drugo, još važnije, svojim igrama trebam zaslužiti reprezentativni poziv. A onda ako se to dogodi, bit će to moje slatke brige', rekao je skromni Stipe, koji je već u nekoliko navrata bio najbolji strijelac turnira. Između ostalog i na turniru gdje je Mateo Kovačić iz LASK-a Linz, proglašen igračem turnira.
Stipe je prije dvije sezone, dok ga nije snašla ozljeda u 21 utakmici zabio 32 gola. Bio je reprezentativac Praga, a baš kada su ga vrbovali iz čeških mlađih selekcija, Stipe se ozlijedio. Možda i bolje, jer nakon što mu ovih dana odobre i hrvatsko državljanstvo, lakše bi se mogao priključiti hrvatskim reprezentativcima. Povratak je polagan, ali i uspješan, jer igra po 50-ak minuta, ali uredno zabija golove.