SUMNJA SE

Utakmice namještane i u Ligi prvaka?

20.05.2010 u 16:40

Bionic
Reading

Par dana uoči finalnog meča nogometne Lige prvaka, njemačka TV-postaja ARD objavila je da je u tekućoj sezoni jedna utakmica elitnog natjecanja najvjerojatnije bila namještena. Na meti istražnih organa je VSC Debrecen

Kako je objavio ARD-ov magazin FAKT, u tekućoj sezoni Lige prvaka (LP) postoji opravdana sumnja da je ishod najmanje jedne utakmice bio manipuliran. Istražitelji Europske nogometne federacije (UEFA) na meti imaju VSC Debrecen, mađarskog nogometnog prvaka, objavio je ARD. UEFA-ina Disciplinarna komisija pokrenula je istražni postupak 'u najmanje jednom slučaju' aktualne sezone Lige prvaka, tvrdi njemački medij.

Prije nekoliko dana (15. svibnja) Komisija je u Budimpešti saslušala 'najmanje osam igrača Debrecena zbog sumnje da su sudjelovali u manipuliranju ishoda nogometnog susreta'.
Osim njih, istražitelji su se pozabavili i jednim menadžerom, koji zastupa interese nekoliko nogometaša mađarskog kluba. FAKT je objavio da će UEFA nastaviti s analizom utakmica koje je u LP odigrao Debrecen u ovoj sezoni.

'Nemam pojma o tome'

Bela Horvath, tehnički direktor Debrecena za novinsku agenciju DPA kratko je u srijedu izjavio kako 'nema pojma o tome'. Njegov klupski kolega, sportski direktor Csaba Bartha, danas je pak rekao da se radi o utakmici VSC-a protiv Fiorentine, koju je mađarski klub odigrao na domaćem terenu u prvoj fazi (po skupinama) natjecanja CL-a. Mađari su u listopadu 2009. poraženi 3:4.

UEFA je u međuvremenu potvrdila da je klub iz Debrecena predmet istrage: 'U Budimpešti je protekli tjedan boravila naša delegacija, koja se sastala s igračima koji su možda uključeni u manipulaciju', kazao je glasnogovornik UEFA-e Robert Faulkner za DPA. Detalje nije htio otkriti - istraga je još u tijeku.

Nekoliko sati ranije, Bartha je za mađarski internetski portal nemzetisport.hu potvrdio informacije ARD-a o tome da je ispitano osam igrača. I dodao: 'Koliko je situacija ozbiljna potvrđuje i činjenica da istražitelji nakon saslušanja uopće nisu sastavili ni uobičajeni zapisnik.'

Mađarski prvak u ovoj se sezoni po prvi put u povijesti uspio plasirati u Ligu prvaka. No, u skupini E Mađari nisu imali previše uspjeha. Protiv Fiorentine, Lyona i Liverpoola u šest utakmica nisu zabilježili niti jednu jedinu pobjedu. U kvalifikacijama za LP, Debrecen je bio bolji od Kalmara (Švedska), Levadije iz Talina (Estonija) i Levskog iz Sofije (Bugarska).

'Najveći skandal u povijesti'

U studenom 2009. Državno odvjetništvo iz njemačkog Bochuma potvrdilo je pokretanje istražnog postupka u najvećem skandalu u povijesti europskog nogometa', kako je tada nazvana sumnja u manipulacije ogromnih razmjera (oko 200 namještenih utakmica u devet zemalja - među njima i Hrvatska). U tijeku istrage, pravni organi su uhitili cijeli niz osoba u Njemačkoj i u Turskoj. Među njima je i njemački Hrvat Ante Šapina, glavni organizator podmićivanja sudaca u njemačkom nogometu prije nekoliko godina. Šapina je tada bio osuđen na višemjesečnu zatvorsku kaznu.

Istražni organi su tada objavili kako sumnjaju da su utakmice namještane u Ligi prvaka, Europskoj ligi, nacionalnim ligama (od profesionalnih do amaterskih liga) i kup-natjecanjima. Organizatori namještaljki su, kako se sumnja, 'podmazivali' igrače, suce, trenera i službene delegate, a novac zarađivali uplatama u europskim i azijskim kladionicama.