PRIJE 20 GODINA

Pogledajte rat BBB-a i milicije

13.05.2010 u 11:14

Bionic
Reading

Na današnji dan prije 20 godina, umjesto nogometne utakmice Dinama i Crvene zvezde, na maksimirskom stadionu izbili su neredi. Jugoslavija se raspadala i ogled u Zagrebu bio je utakmica visokog rizika

U Zagreb je stiglo oko dvije tisuće Delija koje je predvodio, kasnije ratni zločinac, Željko Ražnjatović Arkan. Huligani Zvezde na jugu su počeli trgati stolice te su napali gledatelje koji su se našli na tom dijelu stadiona. Tadašnja milicija nije reagirala, ali jest Sjever. Navijači Dinama i BBB-i su provalili na travnjak i počeo je sukob s milicijom. Na travnjaku se vodio rat, a zagrebačke bolnice imale su pune ruke posla. Treneri Dinama Josip Kuže i Crvene zvezde Dragoslav Šekularac povukli su momčadi s terena jer je bilo jasno da nogometa neće biti.

Maksimirski sukob ostat će zapamćen po još jednom događaju - kapetan Dinama Zvonimir Boban, koji se vratio na travnjak, nije mogao gledati jednog milicajca kako udara navijača po leđima i pobunio se, ali je i on dobio pendrekom. No veznjak 'modrih' je uzvratio kopačkom. Tada su ostali 'čuvari reda' nagovarali milicajca da puca u Bobana, što on ipak nije učinio. U zaštitu Bobana stao je i njegov suigrač Zlatko Škrinjar, koji je isto dobio nekoliko udaraca. Na kraju je bilo više od 200 ozlijeđenih ljudi.

Sada mnogi Dinamovi navijači doživljavaju 13. svibnja 1990. kao dan kada je zapravo počeo Domovinski rat.

Sukobi na Maksimiru
Bilo je tu svega
Oko 200 ozlijeđenih
Nogometa nije bilo
Scene koje su najavile raspad Jugoslavije
Pravi rat na travnjaku
Srećom, nije bilo mrtvih
Kaos je dugo trajao