'KOCKASTI' U NOVOM RUHU

Hrvatski dres izrađen od starih plastičnih boca

30.04.2010 u 13:17

Bionic
Reading

Novi dres hrvatske nogometne reprezentacije, u petak predstavljen u Zagrebu, izrađen je od recikliranih plastičnih boca. Zadržao je svoj prepoznatljivi 'kockasti' dizajn, a Nike tvrdi da je najbolji dosad

Tvrtka Nike ove se godine može podičiti činjenicom da već 10 godina dizajnira i izrađuje dresove hrvatske nogometne reprezentacije. Novi dres koji će 'kockasti' nositi već u kvalifikacijama za Euro 2012. predstavljen je u petak u Zagrebu i po mnogočemu je zanimljiv.

Prvenstveno zbog toga jer je izrađen od recikliranog poliestera, laički rečeno od plastičnih boca, a proizvođač tvrdi da je u svaki dres 'ugrađeno' osam takvih boca. Nadalje, u prepoznatljive crvene kvadrate dizajneri su ušili još njih, pa dres zaista izgleda još bolje od prethodnih. Pitanje je samo zašto se tamo nalazi četiri, a ne tradicionalnih pet kockica u vodoravnom i okomitom nizu.

Nike također u deklaraciji o dresu ističe da je tkanina još inovativnija, 13 posto prozračnija i lakša od prethodnih dresova u kakvima su dečki Slavena Bilića odigrali kvalifikacije za SP 2010. Sa stražnje strane crvenog ovratnika i ovog je puta ušiven natpis 'Hrvatska', a s unutrašnje strane natpisa nalazi se hrvatska trobojnica. Zgodno je i to što je s unutrašnje strane grba ušiven slogan 'Uvijek vjerni', što je ujedno naziv službenog kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije.

Na predstavljanju dresa bio je kompletan stručni stožer A reprezentacije te Dražen Ladić, izbornik 'malih kockastih', a Bilić se samo kratko osvrnuo na novitete u opremi kazavši da su njegovi igrači i dosad bili zadovoljni dresovima:

'I dosad smo bili jako zadovoljni dresom koji nam priprema tvrtka Nike, a vjerujem da ćemo novim biti još zadovoljniji. Posebno sam sretan što je dres i dalje prepoznatljiv po svojim crvenim i bijelim kockicama, a ove kockice unutar crvenih kockica su mi fenomenalna ideja.'