STREET FOOTBALL

Nogometni 'freestyleri' okupirali Cape Town

27.04.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Šezdeset najboljih nogometnih 'freestylera' iz čitavog svijeta bori se u Cape Townu za titulu svjetskog prvaka u natjecanju Red Bull Street Style. Aktualni svjetski prvak, Francuz Sean Garnier i njegovi izazivači održali su posljednji trening na vrhu planine Lion's Head u blizini Cape Towna

Svjetskog će prvaka u srijedu 28. travnja, nakon završetka velikog finala, okruniti nogometne legende, Liberijac George Weah i Nizozemac Edgar Davids.

Više od 5000 natjecatelja sudjelovalo je u 221 kvalifikacijskom natjecanju u 60 zemalja. Šezdeset najboljih plasiralo se u finale Red Bull Street Stylea i doputovalo u Cape Town, a cilj im je ulazak u veliko finale, među 16 najboljih. Jedan od njih je i Miran Pirner, pobjednik hrvatskog finala, jedini koji će ove godine nogometnom loptom braniti boje Hrvatske u Južnoafričkoj Republici.

Nekadašnji nizozemski reprezentativac i međunarodna nogometna zvijezda Edgar Davids, koji sudjeluje u projektu Red Bull Street Style, izjavio je:

'Pratim ovaj sport već nekoliko godina. Umijeće koje ovi momci pokazuju nevjerojatno je – u sljedećih nekoliko dana vidjet ćemo sjajne trikove. Ovi momci su toliko spretni s nogometnom loptom da se ponekad čini da su pobijedili gravitaciju. Svaki bi nogometaš bio presretan kad bi mogao izvoditi ove trikove.'

Freestyleri iz Australije, SAD-a, Trinidada i Tobaga, Grčke, Njemačke, Francuske, Nigerije i još 53 zemlje bili su na nogama od sedam ujutro da bi održali posljednji trening na vrtoglavoj visini.

'Svaka pogreška značila bi da će lopta sa 669 metara nadmorske visine letjeti prema podnožju planine. Bilo ju je teško kontrolirati na tako malom prostoru, a još teže održati koncentraciju kad se oko tebe sa svih strana pruža nevjerojatan pogled. To je bilo neponovljivo iskustvo,' kazao ne Nijemac Timo Löhnenbach.