LIGA PRVAKA

Mourinhov Inter slomio Barcelonu

20.04.2010 u 22:21

Bionic
Reading

U prvoj utakmici polufinala Lige prvaka Inter je pred 80 tisuća gledatelja na Giuseppe Meazzi sa 3:1 (1:1) svladao Barcelonu i stekao sjajnu prednost prije uzvrata na Nou Campu

Možda je na prezentaciju europskog prvaka utjecao put autobusom, no isto tako Mourinho je nadmudrio Guardiolu i doveo Inter korak do raja – finala na Santiago Bernabeu. Fizički moćna družina talijanskog prvaka pronašla je način kako zaustaviti Messija i društvo te je zasluženo stigla do trijumfa. 'Nerazzurri' su tako još više poboljšali svoj omjer sa španjolskim klubovima na domaćem travnjaku – 18 utakmica, devet pobjeda, osam remija i tek jedan poraz, a nastavili su i sjajnu tradiciju - nikada nisu izgubili polufinalni ogled na svojoj Giuseppe Meazzi.

Inter je prepustio terensku inicijativu Barceloni i prijetio iz kontri preko Diega Milita, no argentinski napadač je u prvih 45 minuta dva puta promašio dva zicera (17, 27). Između ta dva promašaja europski prvak je demonstrirao lakoću zabijanja. Maxwell je u 19. minuti prošao po lijevoj strani do korner linije, vratio loptu na 12 metara, a Pedro precizno pogodio za veselje katalonskih navijača. Bila je to jedina prilika za goste u prvom poluvremenu, ali sasvim dovoljno da zatresu mrežu. Ipak, duh Mourinhove momčadi nije bio slomljen, a tragičar Milito se je iskupio asistencijom za Sneijdera koji je s desetak metara neometan zabio za 1:1 (30. minuta).

U drugom dijelu prošle su tek tri minute, a Valdes je drugi putakapitulirao. Opet je pobjegao Milito te dodao za Maicona koji je s nekoliko metara uzrokovao ludilo na tribinama. Europski prvak pokušao se vratiti preko Messija (53) pa Busquetsa (54), ali je oba puta domaći čuvar mreže Cesar bio na visini zadatka. U 61. minuti gostujuća zadnja linija je još jednom izigrana, Sneijder je na kraju bio asistent, a Milito se napokon upisao u strijelce. Do kraja utakmice gosti su pokušali barem smanjiti, igralo se samo na gol domaćina, ali obrana 'nerazzurra' je izdržala i zadržala prednost od dva gola.

Nije to bila prava Barcelona, no za takvo izdanje Katalonaca velike zasluge ima sam Inter koji je prvi puta u povijesti na svom stadionu srušio ovog suparnika.

Uzvrat je 28. travnja na Nou Campu.

INTER - BARCELONA 3:1 (1:1)

Strijelci: 0:1 Pedro (19), 1:1 Sneijder (30), 2:1 Maicon (48), 3:1 D. Milito (61).

Inter: Julio Cesar; Maicon (Chivu, 73), Samuel, Lucio, Zanetti; Thiago Motta, Cambiasso, Sneijder; Eto'o, D. Milito (Balotelli, 75), Pandev (Stanković, 56)

Barcelona: Valdes; Daniel Alves, Puyol, Pique, Maxwell; Xavi, Sergio, Keita; Messi, Ibrahimović (Abidal, 62), Pedro