GIGANT IZ S. KOREJE

Najveći stadioni svijeta, svih 10 izvan Europe

06.04.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Iako se smatra da je brazilska Maracana najveći nogometni stadion na svijetu, monumentalna ljepotica iz Rio de Janeira nije ni među prvih pet. Vrh uvjerljivo drži divovsko zdanje iz Sjeverne Koreje

Iako je još uvijek najveće stadionsko zdanje nezgrapni Strahov iz Praga, taj se komunistički div više ne koristi za odigravanje utakmica i nije kvalificiran za ovaj izbor. Tako je vrh pripao manje poznatom zdanju iz crvenog dijela korejskog poluotoka.

1. Rungnado May Day Stadium – Pyongyang (150.000)

Sjeverni dio Koreje svoje je omiljeno mjesto za sletove i sportske događaje prvi put ugledao na Praznik rada 1989. godine. Osim za veličanje svoga predsjednika, stadion se koristi za održavanje nogometnih i atletskih natjecanja, a prije dvadesetak godina na njemu se režim krvavo obračunao s generalima koji su pokušali izvesti državni udar.

2. Salt Lake Stadium – Kolkata (120.000)

I drugo najveće zdanje dolazi iz Azije, ovo je smješteno u Indiji. Otvoreno je 1984. godine, a dom je čak triju klubova: dvaju gradskih rivala iz običnog i jednog kluba indijskog nogometa. Ima specifičan sustav obrane od požara, oko travnjaka su spremnici zapremine 10.000 galona vode koji se mogu aktivirati u svakom trenutku.

3. Estadio Azteca – Ciudad de Mexico (114.465)

Jedini stadion koji je ugostio dva finala nogometnih SP-a otvoren je 1968. i sve do danas je ostao dom meksičke nogometne reprezentacije. Na prilazu se nalazi brončana statua 'golu stoljeća' koji je rukom Englezima zabio Maradona, a na njemu je odigrana i popularna 'utakmica stoljeća' u polufinalu SP-a 1970. kad je Italija svladala Njemačku 4:3.

4. Michigan Stadium – Ann Arbor (107.501)

Iako nemaju među najveća tri, Amerikanci imaju najviše predstavnika među 10 najvećih stadiona na svijetu. Najveći među njima je stadion nazvan 'Velika kuća' Sveučilišta Michigan. Koristi se za utakmice sveučilišnog kluba u američkom nogometu, a rekord datira iz 1929. kada se skupilo više od 112 tisuća ljudi. Riječ je o najvećem stadionu bez krova, a u tijeku je renovacija koja će mu dodati još dvije tisuće mjesta. Cilj im je, kada to financije dopuste, kapacitet proširiti na 150 tisuća mjesta. Inače, gradić ukupno ima 120 tisuća ljudi.

5. Beaver Stadium – University Park (107.282)

Još jedan sveučilišni stadion, još jedno objašnjenje zašto su američki sportaši ukupno gledano najbolji na svijetu. 50 godina star stadion je osam puta nadograđivan i od 2001. ima današnji kapacitet. Dvoboje njihovih sveučilišnih momčadi nerijetko gleda i više od 100.000 ljudi, a rekord je nešto više od 110 tisuća, koliko ih se skupilo na utakmici američkog nogometa 2002. godine.

6. Jornalista Mario Filho - Rio de Janeiro (103.045)

Službeno ime vam možda ne govori previše, no ovaj stadion poznatiji je u svijetu pod imenom Maracana. Kultni brazilski stadion je probio rekord u posjećenosti kada se 1950. na finalu Svjetskog prvenstva skupilo 199.500 gledatelja, da bi se kasnije njegov kapacitet smanjio na nešto više od sto tisuća. Na njemu utakmice igraju klubovi kao što su Flamengo, Botafogo i Fluminese.

7. Ohio Stadium – Columbus (102.329)

Kako to obično biva u Sjedinjenim Američkim Državama, još jedan grandiozni stadion je u sklopu sveučilišta. Stadion Ohio je dom Buckeyesa, momčadi američkog nogometa Sveučilišta Ohio. Sagrađen je 1922. godine, do danas je nekoliko puta bio renoviran, a njegov kapacitet je 102.329 gledatelja. Zanimljivo je da se svaki put kada igraju Buckeyesi skupi sto tisuća ljudi.

8. Neyland Stadium – Knoxville (102.037)

Još jedan stadion koji je dom momčadi američkog nogometa. Na stadionu Neyland svoje domaće utakmice igra momčad Tennessee Volunteers, a iako je službeni kapacitet stadiona nešto preko 102 tisuće gledatelja, on prima dvije tisuće gledatelja više, i to od 2006. godine kad su dodane nove stolice. U svojoj povijesti Neyland je bio domaćin nekoliko ekshibicijskih utakmica NHL momčadi.

9. National Stadium Bukit Jalil – Kuala Lumpur (100.200)

Jedan od novijih grandioznih stadiona svoje je mjesto našao 20 kilometara od Kuala Lumpura u Maleziji. Sagrađen je 1998. godine za Igre Commonwealtha i građen je točno pet godina. Danas na njemu igra malezijska nogometna reprezentacija, a koristi se i za razne druge aktivnosti.

10. Melbourne Cricket Ground – Melbourne (100.000)

Dok je prosječnom Europljaninu kriket potpuna nepoznanica, u Australiji su tom sportu u čast sagradili stadion koji prima ravno sto tisuća gledatelja. Melbourneski stadion je najstariji na ovoj listi i sagrađen je davne 1853. godine, a prva utakmica na njemu je odigrana godinu dana kasnije. Do 1970. godine na stadionu se znalo natiskati do 130 tisuća gledatelja, no stroge mjere sigurnosti su smanjile kapacitet stadiona na sto tisuća.