MAGNET ZA OZLJEDE

Od spasitelja Engleske do rezervi Uniteda

19.03.2010 u 11:28

Bionic
Reading

Nakon 18 mjeseci pauze, nogometu se vratio Owen Hargreaves. Vrijedni bočni igrač Engleske i Manchester Uniteda tako u 30. godini, nakon serije pehova, traži novi put do povratka među nogometnu elitu

Hargreaves je u zadnjih godinu i pol dana operirao oba koljena, no rad i upornost pružili su mu novu priliku. Fizički je spreman, ali u Premiership se ne vraća tako lako. Odigrao je prvi dvoboj za rezerve Uniteda protiv Burnleya, a gledao ga je i Alex Ferguson.

'Odlična je vijest ta da se Owen vratio, ali trebat će mu još utakmica za B-sastav, prije povratka u prvu momčad', kaže legendarni trener.

Hargreaves je rođen u Kanadi od engleskog oca i velške majke i prve utakmice odigrao je u dresu Walesa, 2000. godine. Kada je imao 19, dobio je prvi poziv za reprezentaciju U21, no pristupio mu je engleski izbornik i promijenio mu budućnost.

Odbio je poziv i stavio se na raspolaganje svojoj 'novoj domovini'. Ni godinu dana kasnije debitirao je za englesku reprezentaciju A. Već na prvom velikom natjecanju, na SP-u 2002. ozlijedio se već na drugoj utakmici pa je počela serija pehova koja mu je obilježila karijeru.

Navijači ga nisu voljeli zbog kanadskog naglaska i tečnog njemačkog, ali borac tog kalibra uvijek će naći put do njihovih srca. Tako je 2006. izabran za engleskog igrača godine, i po izboru struke i po izboru navijača. Bio je prvi koji je spojio te nagrade. Idućeg ljeta, nakon sedam uspješnih sezona u Bayernu, kupio ga je United gdje je instantno postao važan kotačić u šampionskom Fergusonovom stroju. Ipak, ozljede su ga zaustavile i danas ponovno kreće ispočetka.

SP je pred vratima, ali Hargreaves se još uvijek nada da će se naći na Capellovom popisu. Ako bude spreman, nije bez izgleda, jer mu je zbog ozljede otpao jedan od konkurenata, David Beckham, kojemu je 2006. 'uzeo' njegov tradicionalni dres Engleske s brojem sedam. Usto, jedini je koji je protiv Portugala te godine uspješno izveo penal. Tog segmenta igre Englezi se boje kao crnog vraga; svaki rutinirani izvođač ima veliki plus bez obzira na ime izbornika.