DUG 5,5 MILIJARDI EURA

Uefa prijeti klubovima, nogomet pred bankrotom

Bionic
Reading

Europski nogomet je pred slomom. Hrvatskoj javnosti otkrio je to direktor Dinama Damir Vrbanović, inače član Uefine komisije za natjecanje. Klubovi previše troše, a premalo zarađuju

Uefa pokreće 'Financijski fair-play', inicijativu kojom bi se utvrdili razlozi globalne recesije koja vlada u nogometu. Ključno pitanje je treba li uistinu toliko plaćati igrače, a zadovoljavanje njihovih apetita dovelo je do kolapsa.

'U Španjolskoj je jedna trećina lige u ozbiljnim financijskim problemima, neki klubovi su stigli do razine bankrota', rekao je Vrbanović za Sportske Novosti.

Uefa traži maksimalnu racionalizaciju poslovanja i financijsku disciplinu, rigoroznu reviziju knjigovodstvenih podataka. Treba se smanjiti pritisak na povećanje ugovora igrača, kao i da se više ulaže u mlađe dobne kategorije. Tako i Dinamo više neće na prvu momčad potrošiti šest milijuna eura, nego 20 posto manje.

Vrbanović je iznio jedan šokantni podatak.

'Uefino istraživanje revizorskih tvrtki na 654 najvažnija europska kluba je najveća studija u povijesti nogometa. Pokazalo je da 53 posto klubova ima problema u financijskom poslovanju, prijavili su gubitak, a 22 posto je pred financijskom blokadom. To je alarmantan podatak', otkrio je 'modri' direktor.

Uefa će prisiliti nacionalne saveze da discipliniraju klubove u rastrošnosti i da podmiruju troškove. Ukoliko financijsko izvješće ne bude pokazivalo da neki klub ne ispunjava obveze i neće moći egzistirati sljedećih godinu dana, neće od Uefe dobiti licencu ni za europska ni za domaća natjecanja.

Dinamov čelnik je upozorio da će ta pravila vrijediti i za Hrvatsku i da neće biti prostora za 'muljažu'. Ova priča treba se realizirati u sljedećih godinu i pol dana, a na pitanje koliko će tada klubova ostati u Prvoj HNL, Vrbanović nije mogao odgovoriti.

Inače, 5,5 milijardi eura iznose dugovi europskih klubova, pri čemu 54 posto dugova otpada na samo 20 klubova. Čak 35 posto klubova ima veće rashode nego prihode, a u 2008. 732 europska kluba imala su imovinu od 20 milijardi eura, ali isto tako i obveze u iznosu od 18,2 milijarde eura.