BEZ EKSPERIMENATA

Bilić na Belgiju s najjačim snagama

17.02.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon neuspjeha u prošlim kvalifikacijama, Bilić i stručni stožer maksimalno su koncentrirani na uspjeh u ovima. Zato u utakmicu s Belgijom 3. ožujka u Bruxellesu, iako je do početka kvalifikacija ostalo skoro pola godine, ulaze s najjačim sastavom, bez želje za eksperimentima

Nakon što su u Varšavi doznali imena suparnika u novim kvalifikacijama za Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini, izbornik Bilić i suradnici još se određenije okreću novim ispitima. Prvi je već 3. ožujka u Bruxellesu, gdje će igrati protiv domaćina Belgije.

'Belgijanci se, kao ni mi, nisu plasirali na Svjetsko prvenstvo. No zato su sigurno 'gladni', željni pobjeda i, prema tome, bit će opasan suparnik. To je utakmica sa suparnikom po mjeri. Važno je dodati i da imaju novog izbornika Dicka Advocaata, s kojim su već postigli dobre rezultate - pobjede protiv Turske 2:0, protiv Katara 2:0 i protiv Mađarske 3:0. Očekujemo tu utakmicu s nestrpljenjem, jer to je, uz utakmicu protiv Lihtenštajna, naš početak u novim kvalifikacijama', naglasio je izbornik A selekcije Slaven Bilić, koji je potom i priopćio imena kandidata za ovu utakmicu.

A to su: Vedran Runje, Danijel Subašić, Vedran Ćorluka, Ivica Križanac, Josip Šimunić, Dejan Lovren, Dario Knežević, Danijel Pranjić, Hrvoje Čale, Ognjen Vukojević, Niko Kranjčar, Darijo Srna, Luka Modrić, Tomislav Dujmović, Ivan Rakitić, Drago Gabrić, Nikola Pokrivač, Ivica Olić, Mladen Petrić, Eduardo da Silva, Mario Mandžukić i Mate Bilić. Jedini s pretpozivom je Matej Delač.

'Imamo malih problema s ozljedama Ivana Klasnića i Nikice Jelavića koji se polako vraća u kombinacije za momčad Rapida. Uz njih, ali i igrače poput Vide, Badelja te još nekih mladih, to je krug od 30-ak imena s kojima računamo u sljedećim kvalifikacijama. Među pozvanima je opet Hrvoje Čale, ali on nikad nije ni ispao s popisa. Pratimo ih sve, pa znamo kako igra u Trabzonsporu. Ne znači da je, ako nekoga nema jednu ili dvije utakmice, ispao s popisa.'

U odnosu na popis igrača s utakmice protiv Lihtenštajna, iznenađenja nije bilo. Hoće li ih možda biti u sustavu igre?

'U igračkom smislu to je to. Nismo zaobišli nikoga. U taktičkom smislu bit će određenih preinaka, od sistema i modela, ali ne drastičnih odstupanja od onoga što smo dosad radili. Na to nas tjera neuspjeh u prošlim kvalifikacijama. Sa svim tim mogućim promjenama već smo upoznali igrače, o tome nećemo razgovarati pred novinarima.'

Osvrnuo se Bilić i na komentare novinara, vezanih uz lošije igre Lovrena u Lyonu, ali i onih koji prate Dinamo te sugeriraju uvođenje nekih dinamovaca u A selekciju.

'Dinamo i Hajduk su od prvog dana reprezentacije bili velika baza i davali su, uz poštovanje i prema ostalim klubovima, najviše reprezentativaca. To očekujemo i sada i bilo bi loše da više ne daju igrače za reprezentaciju. Međutim, za ulazak u reprezentaciju svi moraju proći nekakav proces, od igranja za klub i u međunarodnim kupovima, pa selekciju kroz U21 reprezentaciju. Dolazak igrača je proces koji ovisi i o formi ovih koji su već 'unutra'. Što se Lovrena tiče, na svu sreću imam satelit i pratim njegove igre. On je standardan u velikoj momčadi i jakoj ligi. Gledao sam ga protiv Lensa i u preokretu protiv PSG-a kada je namjestio pogodak. Često ne igra na svojoj poziciji, trener ga šalje čak i do lijevog boka, ali je standardan i korektan. A očekujemo da će biti još bolji.'

Zabrinjava li ga stanje Eduarda, koji nikako da odigra dulji period bez ozljede?

'Prije svega mislim da biste trebali pitati liječnike. Međutim, prema svim spoznajama, od Arsenalovih do ovih naših u reprezentaciji, Eduardova noga je kao i prije onog teškog loma. Moramo izbrisati to ružno sjećanje. Istina je da se često ozljeđuje, ali isto se događa i Gerrardu. Mislim da je to sve zbog jakog ritma u kojem se igra na Otoku. Eduardu, vjerujem, trebaju još jedne pripreme i da postane otporan na sve.'

Posljednjih dana od Hajdukova predsjednika Joška Svaguše stizale su neobične izjave što se Bilića tiče. Kakva je reakcija hrvatskog izbornika?

'O tome ne želim reći ništa. Mogu samo reći da je Hajduk u Stanku Poklepoviću dobio odličnog trenera, prekaljenog znalca kojem želim svu sreću s Hajdukom', kazao je izbornik Bilić, koji će već danas krenuti u London gdje će se susresti sa Srnom, ali i Eduardom, Modrićem, Kranjčarom i Ćorlukom, kao i s Kalinićem i Klasnićem.

Okupljanje reprezentacije je u Zagrebu 28. veljače, ali samo dijela igrača. Ostatak će se priključiti ekipi 1. ožujka u Bruxellesu, gdje će svi trenirati dva dana, a potom u srijedu od 20.45 sati slijedi im utakmica protiv Belgije na stadionu kralja Baudoina.

Naravno, kao i posljednjih mjeseci, hrvatska nogometna reprezentacija imat će podršku svojih navijača - udruga Uvijek vjerni, u suradnji s turističkom agencijom Speranza, organizira putovanje i ulaznice za utakmicu, a sve po vrlo povoljnoj cijeni.