FIFA IZABRALA

Cristiano Ronaldo najbolji na svijetu

12.01.2009 u 21:22

Bionic
Reading

Na gala večeri u Zürichu u izboru Svjetske nogometne organizacije (FIFA) po 18. put proglašen je najbolji nogometaš godine, a cijenjeno priznanje otišlo je u ruke Cristiana Ronalda

Najbolji nogometaš 2008. u izboru Fife je ofenzivni veznjak Manchester Uniteda Cristiano Ronaldo. Portugalac je po broju glasova nadmašio Lionela Messija i Xavija (oba Barcelona), Fernanda Torresa (Liverpool) i Kaku (Milan).

Iza portugalskog reprezentativca je fantastična godina u dresu engleskog premierligaša Manchestera, s kojim je osvojio naslov engleskog, europskog i svjetskog prvaka. Cristiano Ronaldo je u prošloj sezoni (2007/08) zabio 42 pogotka u svim natjecanjima, što mu je donijelo i Zlatnu kopačku, a i na početku ove je nastavio s dobrim igrama. Treba spomenuti da Portugalac nije slavio samo u Fifinom izboru, nego i u izboru uglednog France Footballa kada je dobio Zlatnu loptu te u anketi Međunarodnog udruženja profesionalnih igrača (FIF-Pro).

Cristiano Ronaldo je drugi Portugalac koji je dobio ovo priznanje. Prije njega je to uspjelo Luisu Figu (2001). Najviše, po tri puta, ovu nagradu su osvajali Brazilac Ronaldo i Francuz Zinedine Zidane.

'Svaki nogometaš sanja o ovoj nagradi. Ovo mi je jedan od najznačajnijih trenutaka u životu. Poručujem mami i sestri da mogu započeti sa vatrometom,' rekao je Ronaldo.

Trofej za najbolju nogometašicu u 2008. ponijela je fantastična Brazilka Marta koja je u ovom izbor slavila treći put.