ŽDRIJEB ZA EP

Hrvatska u skupini s Grčkom i Izraelom

07.02.2010 u 12:25

Bionic
Reading

Hrvatska će u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. igrati u skupini F zajedno s Grčkom, Izraelom, Latvijom, Gruzijom i Maltom, odlučeno je na nedjeljnom ždrijebu koji je održan u Varšavi

Varšava je u nedjelju bila središte europskog nogometa, jer je u tamošnjoj Palači kulture i znanosti održan ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo 2012. koje će se održati u Poljskoj i Ukrajini.

Čak 51 našla se u bubnju za kvalifikacije, a Europsko prvenstvo će vidjeti 14 reprezentacija te naravno domaćini Ukrajina i Poljska koji su direktno osigurali nastup na završnoj smotri najboljih europskih reprezentacija.

Ples kuglica Hrvatskoj je dodijelio skupinu E zajedno s Maltom, Gruzijom, Latvijom, Izraelom i Grčkom.

A grupa – Azerbajdžan, Kazahstan, Belgija, Austrija, Turska, Njemačka
B grupa – Makedonija, Armenija, Andora, Irska, Slovačka, Rusija
C grupa – Estonija, Farski otoci, Slovenija, Sjeverna Irska, Srbija, Italija
D grupa – Albanija, Luksemburg, Bjelorusija, BiH, Rumunjska, Francuska
E grupa – San Marino, Moldavija, Mađarska, Finska, Švedska, Nizozemska
F grupa – Malta, Gruzija, Latvija, Izrael, Grčka, Hrvatska
G grupa – Crna Gora. Wales, Bugarska, Švicarska, Engleska
H grupa – Island, Cipar, Norveška, Danska, Portugal
I grupa – Lihtenštajn, Litva, Škotska, Češka, Španjolska

Hrvatski izbornik Slaven Bilić trebao bi biti zadovoljan ždrijebom, jer bi bilo teže da je Hrvatsku zapala skupina A, gdje Njemačka igra protiv Turske, ili skupina C, gdje su Slovenija, Srbija i Italija ili možda skupina I gdje su Škotska, Češka i aktualni prvak Europe Španjolska. Iznimno je teška i skupina G gdje igra Crna Gora, čiji je novi izbornik Zlatko Kranjčar, protiv Engelske, Walesa, Bugarske i Švicarske.

Na ždrijebu u Varšavi Hrvatsku su osim Bilića predstavljali i Aljoša Asanović te glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Kvalifikacije za Europsko nogometno prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj 2012. počinju 3. rujna iduće godine. Pobjednici devet skupina, kao i najbolja drugoplasirana ekipa, izravno se kvalificiraju na prvenstvo, dok ostalih osam drugoplasiranih reprezentacija idu u doigravanje iz kojeg se četiri pobjednika plasiraju na završni turnir. Ovo je zadnje europsko prvenstvo na kojem nastupa 16 reprezentacija, na sljedećem će biti 24 sudionice.

Ždrijeb su vodili Andrzej Szarmach, legenda zlatnog doba poljskog nogometa, glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino, te Andrij Ševčenko, Zbigniew Boniek i Oleg Blohin.