TO JE POSAO

Premiershipu milijarda funti od TV prava

05.02.2010 u 14:08

Bionic
Reading

Najbogatija nogometna liga na svijetu mogla bi biti još bogatija - vodstvo engleskog Premiershipa pred potpisom je novog ugovora s jednom televizijskom kućom za nevjerojatnih milijardu funti

Klubovi najjačeg razreda engleskog nogometa imaju velike prihode, ali još veće rashode pa nijedna od 20 momčadi koje se nalaze u Premiershipu nije u financijskom plusu. Neki, poput Manchester Uniteda, imaju preko 700 milijuna funti duga, a neki, poput Burnleyja, tek sedam. No svi su u minusu.

Ipak, uskoro bi im trebala doći nova financijska injekcija. Naime, engleski mediji otkrili su da je vodstvo Premiershipa pred dogovorom s jednom televizijom oko prava za emitiranje utakmica elitnog razreda.

Navodno je u ovom trenutku posao vrijedan 645 milijuna funti, no izvršni direktor Premiershipa Richard Scudamore smatra da će izvući čak milijardu funti.

Sav će novac pripasti klubovima koji se natječu u prvom razredu, tako da će svaki od 20 klubova, ukoliko se ugovor potpiše, dobiti 50 milijuna funti.

Paralelu s HNL-om je nemoguće provesti jer klubovi za prodaju prava na emitiranje utakmica hrvatske lige ne dobiju gotovo ništa.