AFRIČKI KUP NACIJA

Novo iznenađenje, Gabon srušio Kamerun

13.01.2010 u 19:09

Bionic
Reading

Na Afričkom Kupu Nacija u srijedu su igrane utakmice prvog kola u skupini D. Gabon je pobijedio Kamerun sa 1:0, a Zambija i Tunis su igrali 1:1

Pogodak odluke

I petog dana 27. po redu afričkog prvenstva nije moglo bez iznenađenja. Još jedan favorit natjecanja poskliznuo se na prvom koraku. Kamerun, četverostruki prvak, izgubio je od Gabona sa 1:0.

Jedini pogodak pred oko 20 tisuća gledatelja na stadionu Alto da Chela u Lubangu postigao je napadač Hulla Daniel Cousin u 17. minuti susreta.

Nema sumnje kako će tri boda u Gabonu znati proslaviti, jer je to jedna od njihovih najvećih pobjeda na Afričkom kupu nacija na kojem nisu bili od 2000. Najveći uspjeh pamte 1996. kada su se dokopali četvrtfinala i sada su u prilici da ponove taj povijesni uspjeh. Inače, Gabon će 2012. biti domaćin 28. Afričkog kupa nacija.

S druge strane 'kamerunski lavovi' bili su najbolji 1984, 1988, 2000. i 2002, a na zadnjem turniru poraženi su u finalu.

Inače, branič kamerunske reprezentacije Rigobert Song (33) nastupom u susretu protiv Gabona postao je prvi igrač u povijesti koji je nastupio na osam uzastopnih afričkih prvenstava. Song je prvi put nastupio na kontinentalnom prvenstvu 1996. u JAR-u, a kao kapetan je dvaput predvodio svoju reprezentaciju do osvajanja naslova.

Dosad je Song dijelio rekord po broju uzastopnih nastupa na afričkom prvenstvu s vratarom Obale Bjelokosti Alainom Gouameneom i napadačem Egipta Hossamom Hassanom, koji su sedam puta zaredom nastupili na natjecanjima najboljih afričkih nogometnih reprezentacija. Egipatski kapetan na ovogodišnjem natjecanju, Ahmed Hassan u Angoli je, baš kao i Song, osmi put sudionik afričkog prvenstva, ali njemu ovo nije i osmo uzastopno prvenstvo, jer je propustio ono u JAR-u 1996. godine.

U drugom susret Tunis i Zambija su 1:1. Povela je Zambija preko Jacoba Mulenge (18), a za Tunis je izjednačio Zouheir Dhaouadi (40).