PREVELIKI DUG

ManU se od financijskog sloma spašava obveznicama

04.01.2010 u 11:52

Bionic
Reading

Najbolji engleski nogometni klubovi imaju velike dugove. Chelsea ga se nedavno riješio tako što ga je pretvorio u dionice, a Manchester United će se financijskog minusa pokušati riješiti obveznicama

Velikih novčanih problema nisu lišeni ni oni najbogatiji. Tako i Manchester United već dugo godina živi u crvenom, a otkad je klub preuzela obitelj Glazer (2005), dug se je još više povećao. Bogata američka obitelj se sada dosjetila da izda obveznice u vrijednosti od 600 milijuna funti kako bi sanirala gotovo cijelo dugovanje. Tako bi se znatno popravila financijska situacija engleskog prvaka. Iz kluba nisu komentirali nagađanja engleskih medija vezana uz obveznice, ali su poručili da situacija nije tako loša kako se prikazuje.

Osim spomenutog Chelseaja koji se riješio duga, nešto više od 300 milijuna funti minusa imaju Liverpool i Arsenal. Prije nekoliko mjeseci i predsjednik Uefe Michel Platini najavio je zabranu europskih nastupa za klubove koji ne urede svoje poslovanje, odnosno ne izađu iz dugova.

Još prije njega su se i oglasili bundesligaši koji su govorili kako bi i oni bili ravnopravni na europskoj sceni da ulaze u dugovanja kao neki velikani iz najjačih europskih liga i da im se takav način poslovanja ne smije dozvoliti jer nije pošteno da neki kupuju igrače za velike iznose, a istodobno duguju na sve strane.