DEČKI SE ZAIGRALI

Gana ruši još jedan postulat Fife?

08.12.2009 u 09:58

Bionic
Reading

Premda je vjerojatnost za to izuzetno mala, jer bi regularnost natjecanja postala upitna, Gana se zbog miješanja politike u rad Nogometnog saveza ipak na neki način nalazi pred isključenjem sa Svjetskog nogometnog prvenstva

Može li se dogoditi da Fifa inzistira na svojim pravilima unatoč činjenici da bi regularnost svjetske nogometne smotre postala upitna? Svjetski i europski nogometni licemjeri sigurno neće posegnuti za isključenjem Gane sa Svjetskog prvenstva, no nesumnjivo će zastrašivanjem i brojnim upozorenjima probati smiriti strasti koje su unazad tjedan, dva uzavrele u toj afričkoj državi.

Naime, tijekom ždrijebanja skupina za SP 2010. Gana je imala dvije delegacije, jednu u kojoj su bili predsjednik Saveza i izbornik Milovan Rajevac, te drugu u kojoj su bili predsjednik Nacionalnog sportskog saveza Gane (njihov olimpijski odbor), ali i niz političara koji su ultimativno tražili svoj dio kolača od Fifine premije za uspješno odrađene kvalifikacije za SP 2010. Novac je tražen temeljem ideje da su ti isti ljudi preko Nacionalnog sportskog saveza Gane uložili svoj novac u nogomet, pa je uspjeh reprezentacije istodobno i njihov poslovni uspjeh.

To miješanje političara u rad Nogometnog saveza, baš kao i dijeljenje novca od premija, najstrože je zabranjeno po pravilima Fife i Uefe, no teško da će se u slučaju Gane dogoditi nešto nepredvidivo. Osim sramote i posljedica koje će prije ili kasnije Gana osjetiti, jer Fifa ima 'slonovsko pamćenje', baš kao i Uefa, teško da će se Seep Blatter odlučiti na rješenje koje će udaljiti Ganu sa SP-a.

Gana će tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva igrati u skupini D protiv Njemačke, Australije i Srbije.