POSEBAN DAN

Italija se klanja istinskom velikanu: Hvala ti, Roberto Baggio!

18.02.2017 u 11:08

Bionic
Reading

Talijanski mediji ovog su jutra puni čestitki Robertu Baggiju koji je 18. veljače napunio 50 godina. Istinskog velikana nogometna javnost susjedne nam zemlje neće nikad zaboraviti...

Malo je nogometaša koji su poput Roberta Baggija izazivali poštovanje svojim ponašanjem na i izvan terena diljem svijeta. Velika talijanska 'polušpica' bogatu karijeru zaključila je 2004. godine, ali njegovi potezi i golovi još uvijek se prepričavaju u Italiji.

'Zlatni repić' karijeru je započeo u Vicenzi, da bi prešao 1985. godine u Fiorentinu, a pet godina kasnije u Juventus, u kojem je proživio svoje najbolje dane. Godine 1993. proglašen je najboljim nogometašem svijeta po izboru France Footballa, a s crno-bijelima osvojio je Seriju A, Kup UEFA i talijanski Kup, da bi do kraja karijere još igrao za Milan, Bolognu, Inter i Bresciju.

Ostat će zapamćen i kao jedan od najboljih igrača u povijesti talijanske reprezentacije koji je 'azzurre' praktički sam dovukao do finala SP-a u Americi 1994. godine, a tamo nažalost promašio ključni penal protiv Brazila.

Roberto Baggio Autor: YouTube

Odlikovala ga je fantastična tehnika, nesebičnost u igri te precizan i snažan udarac. No ozljede koljena onemogućile su da poveća riznicu trofeja i duže traje u reprezentaciji i najjačim talijanskim klubovima.

Baggio je u Italiji 2000. godine proglašen igračem stoljeća, a nalazi se visoko i na svim ljestvicama najvećih nogometaša svih vremena. S 205 postignutih golova šesti je najbolji strijelac u povijesti Serie A, a s 27 golova četvrti najbolji strijelac talijanske reprezentacije.

Nakon završetka igračke karijere trenerska ga nije zanimala, a zahvaljujući svojim humanitarnim aktivnostima UN ga je proglasio ambasadorom dobre volje, a priznanje da dobio i za svoje zalaganje za mir.

Roberto je ove subote napunio 50 godina i odlučio je rođendan provesti družeći se sa žrtvama nedavnih potresa u Italiji, stanovnicima Norcije i Amatricea. Osvrnuo se i na svoju karijeru.

'Ljubav ljudi koju osjećam i 13 godina nakon odlaska iz nogometa me uvijek iznenadi,' kaže Baggio i dodaje:

'Moja životna filozofija je uvijek bila tražiti sreću. Trebamo je tražiti svakog dana i moramo je pronaći unutar nas, a zatim ju podijeliti i s drugima.'

Talijanskom nogometu itekako nedostaje i tamošnja javnost bi ga voljela ponovo vidjeti u aktivnoj ulozi na stadionima. Možda ga se baš zato ovog jutra tako toplo prisjetila...